Bidrar til å få unge i jobb

Ung i jobb gir ivrige ungdommer muligheten til å få arbeidserfaring. Eliotly Sarfo (15) og Erling Christensen (16) har begge fått jobb ved siden av skolen.

Smilende gutt på jobb i en kafe.
Erling Christensen (16) jobber som ung ressurs på St.Croix.

Årets utlysning til Ung i jobb mottok totalt 408 søknader. Erling Christensen og Eliotly Sarfo er blant dem som har fått jobb som ung ressurs i Fredrikstad kommune. 

Erling (16) har tidligere brukt mye tid på St.Croix-huset og er glad for å få jobbe der. Der holder han til i kaféen annenhver lørdag, og lærer alt fra hvordan man betjener kunder, til opprydning, kasse og vask. Hver onsdag kveld gir han en hjelpende hånd i studioene til St.Croix.

– Jeg ble ganske lettet da jeg fikk jobben. Jeg har lett lenge etter en jobb, men de fleste arbeidsplasser vil ikke ansette folk under 18, utenom sommerjobber. Jeg trives her og føler meg som en del av huset, sier Erling.

– Å jobbe i studio er noe jeg synes er veldig gøy. Det er noe jeg driver med selv hjemme. Det å få betalt for noe jeg liker å gjøre er en drøm, rett og slett, fortsetter han.

Erling har i likhet med de andre ungdommene i Ung i jobb vært gjennom et obligatorisk arbeidskurs hvor de lærer generelle regler på en arbeidsplass. De er også gjennom førstehjelpskurs, oppstartsmøter og opplæring på arbeidsplassen før de går i gang.

To jenter står i kafe og smiler til hverandre.Eliotly Sarfo (15) er ung ressurs på Kafé Kongsten. 

Trives på Kafé Kongsten

Eliotly Sarfo (15) jobber i kaféen i Kongstenhallen. Hun har god kunnskap til arbeidsplassen fra tidligere gjennom håndballen.

– Jeg har alltid hatt lyst til å jobbe her, og ble kjempeglad da jeg fikk melding om jobben. Det føltes ekstra godt når jeg hadde jobbet så hardt med søknaden selv, sier Eliotly.

Hun liker godt ansvaret som følger med og håper på en mulighet til å fortsette i jobben på kaféen.

– Jeg og en annen fra Ung i jobb deler på lørdagene, men jeg skulle gjerne jobbet hver lørdag, smiler Eliotly. – Jeg trives her og gleder meg til å dra på jobb. Jeg synes det er gøy. Jeg står og lager vafler, koker pølser, og pynter på donuts, som er koselige ting. Nå prøver jeg å lære meg kassa og prisene, noe jeg sikkert får teken på snart. Så møter jeg på folk jeg har sett mange ganger, så det er ikke noe skummelt, sier Eliotly.

– Det er en bra sjanse å få en jobb og opplæring i jobbmiljøet. Vi blir snart voksne, og da skal vi ut å jobbe. Og dette er fint å skrive CV-en, sier Eliotly.

I trygge omgivelser

Glenn Harald Andersen, virksomhetsleder for folkebadene i Fredrikstad, lovpriser Ung i jobb. Kongstenbadet har vært en del av ordningen siden sommeren 2023.

– Ung i jobb gjør det mulig for oss å stille som en arbeidsplass for ungdommen. Vi vil gjerne ta oss av oppgaven med å lære de opp i trygge omgivelser og sørge for at de får gode erfaringer og blir bedre rustet for hva de kan forvente senere, sier Andersen. Han er opptatt av at de som er plassert gjennom Ung i jobb blir behandlet som en ekte ansatt fra arbeidsplassens side.

– Vi har like forventninger til disse ungdommene som øvrige ansatte og vil veilede og gi tilbakemelding på lik linje som de andre, sier Andersen. – Jeg ser på alle med rekruttering i bakhodet, så her er det ikke bare forventninger, men også muligheter, fortsetter Andersen.

Det er ikke bare ungdommen som tjener på Ung i jobb, også arbeidsplassene nyter godt av prosjektet.

– Fordelen vi får av å ta inn yngre gjennom Ung i jobb er at vi lærer å prate med dagens ungdom. Når vi har en ekstra her på lørdager, kan vi også tilby det lille ekstra til kundene. Alle jobber sammen, noe som gjør at vi får mer tid og kan samhandle mer med kundene. Det gjør det enda mer koselig å slå seg ned i kaféen. Når vi har forskjellige ansatte viser vi at forskjellige mennesker er velkomne her, sier Andersen.

Kathrine Almvik Pettersen er prosjektleder for Ung i jobb, og er storfornøyd med tilbakemeldingene de får.

– Det gir ikke bare ungdommene erfaring og gode verktøy for senere i arbeidslivet, men prosjektet er viktig forebygging mot å havne utenfor arbeidslivet. Antallet ungdommer som sender søknader øker for hvert år. Det viser et stort engasjement fra ungdommen, sier Pettersen.

Om Ung i jobb v/Fritid i Fredrikstad

Fritid i Fredrikstad har mottatt prosjektmidler fra Bufdir, til å drifte prosjektet «Ung i jobb» 2022 – 2025.
Hovedmålet er å kunne gi ungdom fra 14 års alder inntil fylte 18 år (unge arbeidstakere) muligheten for å få jobberfaring og en verktøykasse til å bli selvstendige aktører i arbeidsmarkedet.

Prosjektet er tredelt:

  • Ung Ressurs: Ungdom som ekstra ressurs i ulike virksomheter, som f.eks. bibliotek, sykehjem, bakeri, café og dagligvarebutikker (eksempelvis annenhver lørdag).
  • Ung Ambassadør: Ungdom som markedsførere, med fokus på ung til ung formidling.
  • Ung i Sommerjobb: 2-4 uker sommerjobb i ukene 25 - 33, ungdom som ekstra ressurs i ulike virksomheter, som f.eks. bibliotek, sykehjem, bakeri, café, dagligvarebutikker og ferjeverter. Hentet fra Fredrikstad kommunes nettside: Ung i jobb - Fredrikstad kommune. 

Fant du det du lette etter?

Henvendelser til denne løsningen blir ikke besvart. Benytt Henvendelser på Min side hvis du ønsker svar.

Takk for din tilbakemelding!

Ditt svar kan være med på å gjøre nettsiden bedre.