Er du og ungdommen samsnakket om alkohol?
Et nytt skoleår er godt i gang. Nye klasser og elever skal bli kjent, og i nye sosiale sammenhenger er det sannsynlig at mange tenåringer prøver alkohol for første gang. Derfor er det viktig at foreldre og ungdommen er samsnakket om alkohol.
Kronikk av
Marianne Bekker, direktør for oppvekst i Fredrikstad kommune
og Ragnhild Kaski, generalsekretær i Av-og-til
Har du hatt bekymringer knyttet til ungdom som eksperimenterer med alkohol? Da er du ikke alene.
I en ny undersøkelse Ipsos har gjennomført på oppdrag fra alkovettorganisasjonen Av-og-til, forteller nesten halvparten av foreldrene at de har vært bekymret for at ungdommen skal bli utsatt for vold, overgrep eller ulykker i forbindelse med alkohol og fest.
Fredrikstad kommune er en Av-og-til-kommune. Vi jobber forebyggende for å skape gode og trygge oppvekstmiljøer her hos oss. I dette arbeidet er samarbeidet med dere foreldre helt sentralt.
1 av 10 ungdomsskoleelever har vært beruset
Ungdomstiden er en løsrivningstid, hvor venner og det som skjer utenfor familien ofte blir viktigere. Samtidig trenger ungdom hjelp til å gjøre gode vurderinger. Der er dere foreldre viktige.
Om, når og på hvilken måte ungdommen tester ut alkohol, kan dere som foreldre være med å påvirke. Det dere sier og forventer, er viktig for hva ungdommen deres til slutt velger – også når de ikke gir uttrykk for at de lytter til det som blir sagt.
I Fredrikstad svarer 11 prosent av ungdomsskoleelever at de har vært beruset, ifølge Ungdata. Tallet kan være et utgangspunkt for tenåringsforeldre til å ta praten om alkohol.
- Hvilke forventninger har dere som foreldre?
- Hva trenger ungdommen av kunnskap om alkohol for å i større grad kunne ta vare på seg selv?
Trygge, tydelige og støttende foreldre
Mange foreldre i Fredrikstad har erfaring med Foreldrekompasset gjennom gruppekonsultasjoner på helsestasjonen og foreldremøter i barnehagene og skolene. I Foreldrekompasset snakker vi ofte om at vi bør prøve å være trygge, tydelige og støttende foreldre. Det gjelder også når det kommer til ungdom og rusmidler.
For å vite hvordan du skal snakke med ungdommen om tema alkohol, kan det være lurt å ta stilling til hva en selv tenker om alkohol. Det gjelder både eget bruk og hva du tenker om alkoholbruk blant barn og unge.
Ved å kunne snakke åpent om alkohol hjemme, viser dere ungdommen at det er et tema som kan tas opp. Del gjerne kunnskap om hvordan alkohol påvirker kroppen og den risikoen inntak av alkohol kan innebære.
Samtidig kan det for noen være greit å anerkjenne at alkohol for noen også kan oppleves positivt. Det er likevel ikke det samme som å uttrykke aksept for at barn og unge skal kunne drikke alkohol.
I tillegg til en åpen samtale, er tydelige grenser viktig. Forskning viser at ungdom med foreldre som setter tydelige grenser, drikker mindre alkohol enn jevngamle som ikke har slike regler. Snakk derfor med barnet ditt om hvilke regler for alkohol som gjelder hjemme hos dere.
Det viktigste du som forelder kan gjøre, er å vise ungdommen at du er tilgjengelig, og at du kommer om de trenger hjelp.
Dersom ungdommen dummer seg ut og gjør noe som ikke er greit, kan du være den trygge havnen de likevel kan komme til. Vil du at de alltid skal kunne komme til deg, betyr det mye hvordan du møter dem.
Vi ønsker alle ungdommer i Fredrikstad en god ungdomstid – og ønsker dere foreldre lykke til i en tid med store endringer. Ta kontakt med lærer, helsesykepleier eller andre rundt dere om dere trenger noen å prate med eller er bekymret.
Kronikken ble først publisert i Fredriksstad Blad.
- Publisert: 16. januar 2025