Forslag til endringer i lokal SFO-forskrift

Det er blitt utarbeidet et forslag til nye åpningstider for den kommunale skolefritidsordningen i Fredrikstad. Endringen i den lokale forskriften ligger nå ute på høring.

I budsjettvedtak gjort i bystyret 12.12.2024 ble det foreslått en reduksjon av daglig åpningstider på SFO med 30 minutter pr. dag, hvor ny åpningstid vil være 07.30-16.30.

Dette tiltaket vil kunne bidra til redusert sykefravær og bedre kvalitet i SFO-tilbudet. Åpningstid i dag er 07.00-16.30, mens det er foreslått ny åpningstid fra 07.30-16.30.

SFO er ikke bemannet i perioder på dagen når alle elevene er på skolen. Denne perioden kan variere fra skole til skole. Bergen og Oslo er eksempler på byer som har åpningstid fra 07.30-16.30.

Den reelle bemanningstettheten på SFO vil øke siden antall årsverk forblir uendret, mens timene å fordele årsverkene på blir færre. Dette kan medføre mindre slitasje for de ansatte, og at barna dermed møter ansatte som oppleves å ha mer tid.

Forskriften som er på høring er:
• Forskrift om de kommunale skolefritidsordningene i Fredrikstad kommune

Endringen gjelder følgende 3 punkter:

1. § 8. Daglige og årlige åpningstider
Den gjeldende forskrift:

(...) Daglig åpningstid er normalt innenfor tidsrommet kl. 07.00–16.30. Lokale variasjoner kan forekomme.

Nytt forslag:

(...) Daglig åpningstid skal være 9 timer pr dag, og er normalt innenfor tidsrommet kl. 07.30–16.30. Lokale variasjoner kan forekomme.

2. § 5 Opptakskriterier, opptaksperiode og oppsigelser.
Den gjeldende forskrift:

Søknad om opptak skal skje elektronisk på kommunens hjemmeside. Rektor foretar opptak i samarbeid med daglig leder. Søknad om opptak må være skolen i hende senest den 1. april. Alle søkere får elektronisk tilbakemelding om opptak. Det legges til rette for at alle barn på 1.–4. trinn som søker i rett tid får plass. Så langt det er mulig vil også barn som søker etter fristen for hovedopptaket få plass. Barnet har, etter opptak, plass i skolefritidsordningen til utgangen av 4. klasse eller til plassen sies opp (se § 10, Oppsigelser / endring av plassalternativ). For plass i SFO for barn med særskilte behov på 5.–7. trinn må det søkes for hvert skoleår, og søknaden må begrunnes. Det er rektor som fatter vedtak. Klageinstans er kommunens klageutvalg. Opptakskriterier:

  • Alle barn på 1.–4. trinn som søker i rett tid får plass
  • Barn på 1.–4. trinn som søker etter fristen for hovedopptaket vil som hovedregel få plass.

Nytt forslag:

Informasjonstekst knyttet til endringen:
Tredje avsnitt er flyttet fra § 6 Foreldrebetaling og lagt til denne § 5. Innhold i tekst og praksis er uendret.
Teksten om oppsigelse er falt ut ved forrige høring 18.03.2024. Innholdet er hentet fra vedtekter for de kommunale skolefritidsordningene i Fredrikstad av 08.06.2022. Innhold i tekst og praksis er uendret. Opplæringsloven stiller krav til at dette punktet skal være med i den lokale forskriften.
Søknad om opptak skal skje elektronisk på kommunens hjemmeside. Rektor foretar opptak i samarbeid med daglig leder.

Søknad om opptak må være skolen i hende senest den 1. april. Alle søkere får elektronisk tilbakemelding om opptak. Det legges til rette for at alle barn på 1.–4. trinn som søker i rett tid får plass. Så langt det er mulig vil også barn som søker etter fristen for hovedopptaket få plass.

Opptakskriterier:

  • Alle barn på 1.–4. trinn som søker i rett tid får plass.
  • Barn på 1.–4. trinn som søker etter fristen for hovedopptaket vil som hovedregel få plass.
  • Barn med særskilte behov på 5.–7. trinn kan få plass.
    Saksnummer: 2025/839-13 Side 3 / 4
  • Barn med særskilte behov defineres som barn med varig nedsatt funksjonsevne som medfører omfattende og vedvarende behov for tilsyn før og etter skoletid. For plass i SFO for barn med særskilte behov på 5.–7. trinn må det søkes for hvert skoleår, og søknaden må begrunnes. Det er rektor som fatter vedtak. Klageinstans er kommunens klageutvalg.

SFO i Fredrikstad kommune opererer med fire ulike plassalternativer: Hel plass, ettermiddagsplass, halv plass og morgenplass. Halv plass defineres som hele dager hver 2. uke, 2 dager + 3 dager annenhver uke eller 10 dager per måned, som avtales før månedens start.

Barnet har, etter opptak, plass i skolefritidsordningen til utgangen av 4. klasse eller til plassen sies opp.

Oppsigelse / endring av plassalternativ skal skje elektronisk på Fredrikstad kommunes hjemmesider, med minst 1 måneds varsel.

Oppsigelsestiden på 1 mnd. gjelder også for de som har takket ja til plass, men som ombestemmer seg og ikke benytter plassen.

Det må betales full pris for den plasstype barnet har i oppsigelsestiden.
Det er to oppsigelsesdatoer, den 1. og 15. i hver måned. Unntak: En plass i SFO kan ikke sies opp eller endres til lavere plassalternativ etter 1. mars, med unntak av flytting fra kommunen.

Dersom plassen blir sagt opp 1. mars eller tidligere, må barnet slutte senest 31. mars, ellers må det betales til og med 30. juni. Dersom plassen misligholdes ved manglende betaling, dvs. restanse på 2 måneder eller mer, eller ved manglende frammøte, kan kommunen ved kommunalsjef skole, si opp plassen.

3. § 6 Foreldrebetaling

I tråd med gjeldende § 11 Administrative bestemmelser har Kommunedirektøren foretatt redaksjonelle og mindre endringer i forskrift om de kommunale skolefritidsordningene knyttet til § 6 Foreldrebetaling. Innhold i tekst og praksis er uendret.

Opplæringsloven krever at alle lokale forskrifter kunngjøres i Norsk Lovtidend.

Endringer i høringspunkt 2 og 3 vil være gjeldende fra forskriften er vedtatt, endring i åpningstidene vil være gjeldende fra 01.08.2025.

Høringsprosess

Direktør oppvekst ønsker synspunkter på og forslaget, med høringsfrist 26.02.2025. Vi ber om at dere bruker kommunens høringsskjema, som dere finner her:

Fant du det du lette etter?

Henvendelser til denne løsningen blir ikke besvart. Benytt Henvendelser på Min side hvis du ønsker svar.

Takk for din tilbakemelding!

Ditt svar kan være med på å gjøre nettsiden bedre.