Gratis vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse til vg1- og vg2-elever

Nå kan alle elever på vg1 og vg2 få gratis vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse.

Folkehelseinstituttet anbefaler at ungdom i alderen 16–19 år vurderer å vaksinere seg mot meningokokksykdom (smittsom hjernehinnebetennelse).

I år tilbyr Fredrikstad kommune også vaksinen til 10. klasse-elever. De får vaksinen på sine respektive skoler.

Elever på vg1 og vg2 får sin vaksine på Sentrum helsestasjon (Storgata 32 A, 3.etg.) ved å bestille time gjennom Helseboka.

Antall tilfeller av meningokokksykdom i Norge er lav. Ungdom i alderen 16–19 år har noe høyere risiko for smitte sammenliknet med resten av befolkningen. En kombinasjon av tett samvær med andre ungdommer over flere dager, festing, høyt alkoholinntak, deling av flasker og sigaretter, aktiv eller passiv røyking og lite søvn kan øke risikoen for smitte, og for at sykdommen får et alvorlig forløp.

I Norge gjelder dette spesielt russefeiring, men kan også være aktuelt ved festivaler, idrettssamlinger, ungdomsleir og lignende. Anbefalingen gjelder også yngre og eldre ungdommer som deltar i tilsvarende aktiviteter.

Husk å møte opp presis. Alle skal vente i 20 minutter etter at vaksinen er tatt.

Dette er meningokokk

Meningokokksykdom forårsakes av meningokokkbakterier. Alle aldersgrupper kan få sykdommen, men den ses oftest hos små barn, ungdom og eldre. I tillegg har enkelte grupper økt risiko for å bli syke. Sykdommen kan utvikle seg svært raskt, og kan i verste fall være livstruende dersom man ikke får rask behandling. Den beste måten å beskytte seg mot smittsom hjernehinnebetennelse på er ved å vaksinere seg.  

Smitte

Risikoen for smitte øker når mange mennesker er tett samlet. Dette gjelder særlig i kombinasjon med festing, deling av flasker eller intim kontakt. Tilfellene blant ungdom har ofte vært i sammenheng med russefeiring. Men det kan også forekomme for eksempel ved deling av flasker og intimkontakt ved blant annet festivaler, idrettssamlinger, ungdomsleir.

Symptomer

Et tidlig tegn ved smittsom hjernehinnebetennelse (meningokokkmeningitt) er ofte dårlig allmenntilstand, og sykdommen kan likne på influensa. Symptomer kan komme i form av feber, frysninger, hodepine, muskelverk, lysskyhet, kvalme, oppkast eller diaré. Ved blodforgiftning kan det etter hvert oppstå ørsmå røde eller lilla prikker i huden. Disse har som kjennetegn at de ikke forsvinner når du trykker et gjennomsiktig glass mot dem. Nakkestivhet og nedsatt bevissthet er tegn som kan komme i forløpet av en hjernehinnebetennelse.

Om vaksinen

Vaksinen som tilbys er Nimenrix. Den dekker meningokokksykdom gruppe ACWY. Beskyttelsen har en varighet i om lag 10 år, ifølge Folkehelseinstituttet.

For å være beskyttet mot alle typene meningokokkbakterie som har gitt sykdom i Norge de senere år, må man også ta vaksine mot type B meningokokk. 

FHI skriver at med dagens smittesituasjon vil ACWY-vaksinen gi bredest dekning for ungdommen vår. Derfor er det denne vaksinen som først og fremst anbefales til ungdom, og den kommunen nå tilbyr gratis. 

Fant du det du lette etter?

Henvendelser til denne løsningen blir ikke besvart. Benytt Henvendelser på Min side hvis du ønsker svar.

Takk for din tilbakemelding!

Ditt svar kan være med på å gjøre nettsiden bedre.