Nytt kunnskapsgrunnlag om energisituasjonen i Søndre Østfold

De fem kommunene i Søndre Østfold Interkommunale politiske råd (Sarpsborg, Fredrikstad, Hvaler, Halden og Aremark) har sammen med fylkeskommunen nylig fullført en omfattende energiutredning. 

Utredningen gir et detaljert bilde av dagens energisituasjon og estimerer fremtidige energibehov, og legger med det grunnlaget for kommunens videre arbeid innen klima, miljø og energi, så vel som næringsutvikling. 

Store utfordringer og behov

I kunnskapsgrunnlaget pekes det på flere hovedutfordringer regionen står overfor:
1. Klimagassutslippene fra fossil energi og mulig nedbygging av natur for å produsere ny fornybar energi
2. Økte strømpriser og behovet for mer strøm
3. Gapet mellom maksimalt strømforbruk og produksjon på vinteren, og regionens avhengighet av betydelig overførsel av strøm i dag via strømnettet
4. Manglende kapasitet i strømnettet til nye større forbruk
5. Mulig bortfall av betydelig dampproduksjon til industri
6. Bevaring av arbeidsplasser og utvikling av nye
 

Planer for ny energiproduksjon

Det planlegges flere energiproduksjonsprosjekter i regionen. Innen 2030 kan det legges til rette for opptil 2 900 GWh årlig ny strømproduksjon, hovedsakelig fra vind- og solkraft. Det er også planer om å øke produksjonen fra elvekraftverkene. Økt energiproduksjon er viktig for å sikre at regionen kan møte dagens og fremtidige energibehov.
Utbygging av kjernekraftverk vil kunne tilføre regionen 10 000 GWh årlig dersom initiativet i Halden realiseres. Kjernekraft har mange gode energiegenskaper, men vil ikke bidra til å løse utfordringene i regionen på kort sikt. 
 

Energieffektivisering 

Energieffektivisering er også en viktig del av utredningen. Gitt kraftige virkemidler kan energieffektivisering i boliger og næringsbygg redusere energiforbruket med opptil 800 GWh i 2040. For å utløse dette potensialet, vil det være nødvendig med en betydelig opptrapping i økonomiske støtteordninger og andre regulatoriske virkemidler. 
 

Nettutbygging

Strømnettkapasiteten inn til og internt i deler av Søndre Østfold er begrenset. Det er først og fremst større enkeltprosjekter, det være seg elektrifisering av eksisterende industri, eller etablering av ny, som er utfordrende. I Nedre Glommaregionen er strømnettet i praksis fullt for større punktbelastninger og nettet kan ikke dekke de større behovene. Rundt 2030 vil noe kapasitet tilgjengeliggjøres, men det er først mellom 2030 og 2035 at man vil få ny kapasitet av betydning.  

Noen vurderinger rundt hovedfunnene i utredningen:

• Regionen må vurdere alle løsninger for å kunne bidra til å løse utfordringsbildet. For eksempel må negative konsekvenser av energiproduksjon i regionen veies opp mot hva det vil bidra med å løse.

• Regionen er i dag avhengig av samspillet med kraftsystemet hele året, og særlig om vinteren. I tillegg er det et viktig samspill med ulike energityper, slik som damp fra avfallsforbrenning til industrien. Utredningen viser også at regionen har et stort forbruk av annen grønn energi, som også vil være et viktig bidrag i tiden framover. Samspill mellom ulike energityper og energiløsninger er derfor viktig og må styrkes ytterligere.  

• Energieffektivisering er viktig og kan bidra med stor nedgang i energiforbruket, spesielt i bygninger. Utredningen viser likevel at energieffektivisering alene ikke kan løse utfordringene i regionen.

• Regionen er, og vil fremdeles være, helt avhengig av overføring av strøm inn til og innad i regionen. Videre er regionen helt avhengig av rask bedring av kapasiteten i nettet. Dette kommer, men vil ta flere år.

• Det foreligger mange kjente prosjekter for økt produksjon i regionen. Realisering av prosjekter vil kunne bidra til betydelig økt produksjon dersom de blir realisert. Ulike former for energiproduksjon har ulike egenskaper. Prosjektene vil bidra både med ulike produksjonsmengder, men også på ulike tider av året.

• Kjernekraftinitiativet i Halden vil kunne bidra mye til energisituasjonen dersom det blir realisert, med både stabil og høy strømproduksjon. For at kjernekraft skal kunne realiseres er det en rekke forhold det må jobbes videre med. Energi fra kjernekraft bidrar derfor ikke til å løse utfordringsbildet i regionen på kort sikt.
 

Fant du det du lette etter?

Henvendelser til denne løsningen blir ikke besvart. Benytt Henvendelser på Min side hvis du ønsker svar.

Takk for din tilbakemelding!

Ditt svar kan være med på å gjøre nettsiden bedre.