Områdesatsing Fredrikstad - et partnerskap for samskaping

Sentrum, Sellebakk og Lisleby er de tre utvalgte områdene i kommunens områdesatsing. Det innebærer en ekstra innsats for tjenesteutvikling og bedre nærmiljøkvaliteter i disse områdene.

Mennesker sitter samlet rundt et bord og hører på en dame som snakker i mikrofon.
Fredrikstad kommune deltar på nettverkstreff med andre byer som har områdesatsing. Foto: Fredrikstad kommune.

Områdesatsing er et virkemiddel for å bidra til bedre levekår i byområder med store levekårsutfordringer. Tidligere i år fikk Fredrikstad tildelt midler til dette fra kommunal- og distriktsdepartementet. Midlene tildeles over fem år, og skal styrke levekårsutsatte områder.

Tilskuddet skal ikke brukes til ordinær drift i kommunen, men benyttes basert på en årlig handlingsplan som sendes departementet. Hensikten med statlig samarbeid er å bidra til en ekstra innsats i geografisk avgrensede byområder med levekårsutfordringer, og styrke deling av kunnskap og erfaringer fra statens side.

I Fredrikstad konsentreres innsatsen på Lisleby, Sellebakk, og i sentrum. Områdene er valgt på bakgrunn av resultatene fra de siste årenes levekårskartlegginger.

– Vi har jobbet med områdesatsing i noen år allerede. Disse midlene gir oss større muskler til å sette inn flere tiltak og jobbe videre med tjenesteutvikling og innbyggerinnvolvering i lokalsamfunnene, forteller Christine Frantzen, programleder for Områdesatsing Fredrikstad.

Erfaringsdeling med andre kommuner

Områdesatsingen i Fredrikstad er organisert som et program, og skal bidra til varig forbedring av tjenester og nærmiljøkvaliteter i utvalgte områder.

I tillegg til Fredrikstad har også Sarpsborg, Kristiansand og Skien inngått avtaler med staten om områdesatsing i år. Nylig deltok representanter fra alle byene på et nettverkstreff i regi av DOGA og Husbanken.

– Denne avtalen gir oss ikke bare bevilgninger i form av penger, men også erfaringer og kunnskapsdeling med de andre byene som har områdesatsing. Nettverkstreffet var en god anledning til å jobbe sammen med kollegaer i andre kommuner. Å kunne lære av andre, og samtidig diskutere utfordringer og løsninger er verdifullt, sier Frantzen.

– Framover skal vi jobbe enda bedre på tvers av seksjoner og virksomheter også internt i kommunen. Vi leverer allerede mange gode tjenester til innbyggerne, og gjennom områdesatsingen skal vi samle de gode kreftene og samarbeide om å nå ut til barn og unge, og deres familier, fortsetter hun.

Samarbeid mellom kommunen og frivilligheten

Innsatsen rettes inn mot de grunnleggende årsakene til vanskelige levekår i kommunen, og programmet konsentrerer seg i hovedsak rundt tre områder;

  • oppvekst og utdanning
  • sysselsetting
  • bo- og nærmiljø

Forsamlingshusene Lisleby samfunnshus, Rebellhuset på Trosvikstranda og Det hvite hus på Sellebakk, er sentrale utgangspunkt i de ulike områdene.

– For å lykkes er vi avhengig av et godt samarbeid mellom kommunen, frivillige- og ideelle organisasjoner, og innbyggerne. Vi ønsker at de som bor i områdene skal være med å utvikle sitt nærområde, sier programleder Christine Frantzen. 

Vil du lese mer? Her finner du informasjon om områdesatsingen.

Fant du det du lette etter?

Henvendelser til denne løsningen blir ikke besvart. Benytt Henvendelser på Min side hvis du ønsker svar.

Takk for din tilbakemelding!

Ditt svar kan være med på å gjøre nettsiden bedre.