Røde kjaker i 2025?

I 2025 blir Friluftslivets år markert. Tidligere har friluftslivet hatt sitt eget år både i 1993, 2005 og 2015. Fokuset denne gangen er at alle skal finne sin friluftsglede. Altså, finne gleden i naturen og i friluftslivet.

Aktive Fredrikstad vil bruke Friluftslivets år til å vise fram aktivitet i forbindelse med friluftsliv.

I et møte med Fontenehuset tidligere i vinter, ble det hevdet at friluftslivet er for de privilegerte og ikke for alle. Ikke alle har kunnskap om hvor man skal dra for å oppleve natur, eller hvordan man skal kle seg for gode opplevelser i skiftende vær, eller gjøre opp et bål for den saks skyld. For ikke å snakke om allemannsretten, bålforbudet eller hvilken buss som går til friluftsområdene i kommunen vår. Eller hva med personer som har funksjonsnedsettelser, får de deltatt i friluftslivet?

I følge en SSB rapport fra 2023, er det store variasjoner i befolkningen når det kommer til friluftsliv. Når vi grupperer befolkningen etter faktorer som alder, sosioøkonomisk status (utdanning og inntekt), landbakgrunn, og fysisk helse finner vi til dels store forskjeller. Yngre og personer med høyere utdanning og inntekt er for eksempel grupper som har særlig høy deltakelse i friluftsliv, mens enslige forsørgere, og personer med lav utdanning og inntekt deltar i mindre grad. Dette viser at friluftslivsdeltakelse både er betinget av struktur og kultur: personer med høyere utdannelse og inntekt har både mer tid, bedre økonomi og kanskje foreldre som også har drevet med friluftsliv. Dette kan gjøre inngangsbilletten og terskelen til å delta lavere. Disse trendene gjelder både for voksne og barn. Et annet trekk er at selv om yngre har særlig høy deltakelse, har eldre økt sin deltakelse betraktelig.

Hvordan kan Friluftslivets år bidra til å gjøre naturen enda mer tilgjengelig for flere? Jeg tror det handler om tre ting. For det første handler det om informasjon. Vi som er kjent, må vise fram og dele våre «smultronstellen» med flere. For eksempel er kommunens 52 Lufteturer i lokalsamfunnene et godt eksempel på dette.

Deretter må vi synliggjøre alle mulighetene som ligger i å bruke naturen. Det er mye mer enn å gå en tur. Her kan friluftsorganisasjonene være til stor hjelp. I Fredrikstad har vi både Fredrikstad Skiklubb, DNT Nedre Glomma, Fredrikstad Turmarsjklubb, Skogens Menn, Gutta ved glomma, Fredrikstad sopp- og nyttevekstforening og en rekke speiderforeninger og Jeger- og fiskeforeninger. Alle disse foreningene har natur og friluftsliv som sin kjerne-virksomhet. Oversikten kan du etter hvert finne i Aktivitetsportalen som lanseres tidlig i 2025.

Det tredje og siste er at vi må bygge en sterkere friluftskultur. Det handler både om å bygge kunnskap og om å samarbeide i nettverk om gode prosjekter. Vi kan bruke natur og nærområder på flere måter enn vi gjør i dag. Både som privatpersoner men også i jobb og fritidssammenheng. Hva med utemøter, utefester eller friluftskonferanser? Hva med månedlige overnattinger ute under fullmånen og stjernehimmelen? Eller bruke både dammene og kysten til helårsbading? Alt dette vil vi lykkes med om vi samarbeider på tvers om både fysisk tilrettelegging, informasjon og gjennomføring av arrangementer. Når vi snakker sammen og deler våre erfaringer, smitter og inspirerer det flere.

Tenk, naturen er åpen hele døgnet hele året. Den kan brukes til så mangt, når man bare vet hvordan. Til rekreasjon, til trening, til matauk, til sosiale samlinger eller overnatting. Naturen her i Fredrikstad er rik og kommer i mange former. I tillegg til våre nærområder, har vi store sammenhengende skogområder både på Begby, Borge, Torsnes, Onsøy og Kråkerøy. Mange av stiene er også merket slik at det er lett og finne fram. Vi har flere kilometer kystlinje med både svaberg og flotte strender. I de sentrumsnære områdene våre har vi Glommastien, vi har den maritime og grønne øya Isegran, vi har en rekke byparker med Bratliparken som inngang til marka. Vi har de historiske vollane i Gamlebyen og det grønne landskapet rundt Kongsten Fort. Vi har Oldtidsløypa og en rekke fornminner. Vi har 52 lufteturer i alle lokalsamfunn og vi har en flott merket Kyststi både her og på Hvaler. Vi har Skiklubbens stolper som inviterer innbyggere til spennende stolpejakt hver vår, sommer og høst. Ja, og vi har verdens koseligste Skihytte, vi har Sprinklet og Vetatoppen. Vi har Hankø og vi har tilgang på den vakre Hvalerskjærgården.

Friluftsliv er en viktig komponent i det kommunens folkehelsearbeid. Det blir også understreket i den tidligere omtalte SSB rapporten fra 2023. Rapporten viser at det er positive sammenhenger mellom deltakelse i friluftsliv og opplevd helse og livskvalitet. Disse sammenhengene er tydelige for alle de ulike gruppene i befolkningen kartlagt i rapporten, men er særlig sterk for eldre, personer med lav inntekt og personer med funksjonsnedsettelse.

Hva venter vi på? Skal vi ikke komme oss ut og lage et bål? Lørdag den 18. januar markeres oppstarten på Friluftslivets år med arrangementet «Hele Norge båler». Du inviteres til å delta og du kan gjerne registrere bålet ditt på «Friluftsliv Norge» sine sider. Hensikten her er ikke at du skal reise langt av sted, men finne et sted nær deg og gjøre opp et bål.

Min påstand er at magi oppstår når vi er til stede i naturen og møter den med lekenhet, nysgjerrighet og respekt – og gjerne sammen med andre. I Friluftslivets år skal vi sammen skape begeistring for et naturvennlig friluftsliv, og senke terskelen for å delta slik at flere kan oppleve gleden ved å være ute. Husk at litt er bedre enn ingenting, og kan du ikke gjøre opp et bål, så gå deg en tur og få røde kjaker.

Dame med hette drikker kaffe fra termos.

Godt nytt aktivt friluftsår!

Anne Skauen, programleder for Aktive Fredrikstad

Fant du det du lette etter?

Henvendelser til denne løsningen blir ikke besvart. Benytt Henvendelser på Min side hvis du ønsker svar.

Takk for din tilbakemelding!

Ditt svar kan være med på å gjøre nettsiden bedre.