To nye år med demokratiutvikling for ungdom

- Fredrikstad kommune har ett av de mest ambisiøse demokratiprosjektene for ungdom i landet, sier Kine Nilsen fra Nordic Safe Cities.

Demos Fredrikstad har holdt på siden 2021 og skal fremme demokratisk mestringstro hos ungdom. Takket være midler fra Gjensidigestiftelsen drives Demos-prosjektet videre i to nye år.

- Når vi ser oss rundt i verden i dag, så blir det tydelig at demokratiet er noe vi må jobbe for å vedlikeholde og videreutvikle. Derfor sier vi at vi skal trene på demokrati, og det gjør vi gjennom morsomme øvelser som bygger opp demokratisk mestringstro, og å utvikle gode og sosiale demokratiarenaer mange steder i byen, forteller prosjektleder Ellen Reiss.  

Demos har aktiviteter som dyrker kritisk tenkning, evnen til å formidle egne standpunkt muntlig og skriftlig, debatt- og dialogkompetanse og evnen til å diskutere kontroversielle spørsmål, samt mange andre former for demokratisk deltakelse og påvirkning.  

Prosjektet var planlagt avsluttet i sommer, men takket være samarbeidet mellom Gjensidigestiftelsen og Nordic Safe Cities, så kan Demos fortsette i to år til. Stiftelsen har innvilget prosjektet en ytterligere økonomisk støtte på hele 2,5 millioner kroner.

- Dere har gode målsetninger i forhold til å løfte demokratiet, og vi synes det er et veldig bra og viktig arbeid dere gjør, fortalte Per-Steinar Krogstad fra Gjensidigestiftelsen til prosjektgruppen da han delte ut sjekken på 2,5 millioner kroner.  

Bredt samarbeid

Primus motor i prosjektet er prosjektleder Ellen Reiss. Med seg som samarbeidspartnere har hun Fredrikstad bibliotek, Litteraturhuset, Fritid i Fredrikstad (fritidsklubbene), Dialogforum Østfold og Høgskolen i Østfold.

Fredrikstad kommune får mulighet til å samarbeide med Gjensidigestiftelsen gjennom vårt medlemskap i Nordic Safe Cities, et nettverk av nordiske byer som aktivt jobber for å forebygge hat og voldelig ekstremisme. De norske byene utgjør «Trygg by Norge»-nettverket, og består av Oslo, Bærum, Kristiansand, Arendal, Haugesund, Larvik, Sarpsborg, Stavanger og Skien, i tillegg til Fredrikstad.  

- Fredrikstad har et av de mest ambisiøse demokratiprosjektene i landet, påpekte Kine Nilsen fra Nordic Safe Cities.  

6300 ungdommer

Siden 2021 har om lag 6300 ungdommer i Fredrikstad deltatt i ulike aktiviteter for å styrke demokratiarbeidet.  

- Jeg har virkelig vokst som et menneske. Jeg har lært masse om politikk, ekstremisme, radikalisering, rasisme og ytringsfrihet, å sette ord på egne meninger, lytte til andres perspektiver og utfordre egne tanker. Dette er verdier jeg vil ta med meg videre[REC1] , fortalte Sara Holte-Kalgraff. Hun har deltatt i Demos ungdomsgruppe i to år. 

I forrige prosjektperiode bestod aktivitetene av workshoprekker, debatter, dialogdager, panelsamtaler, workshops på kulturkonfirmasjon, turer til Utøya, kvalitetsheving av ungdomsråd, kulturarrangementer planlagt av ungdommer, interaktivt teater og seminarer med kompetanseheving.  

De neste to årene skal prosjektet ha hovedfokus på:

  • Demokratisk innovasjon i samarbeid med Innovasjon og prosjektledelse på Høgskolen i Østfold.
  • Demokratilæring gjennom frivillighet for barn og unge.
  • Samarbeid med lokalmedia om å få fram unge stemmer og fokus på unges bruk av ytringsfriheten.
  • Samarbeid med kulturfeltet om møtepunkter mellom kultur og demokrati.   

Fant du det du lette etter?

Henvendelser til denne løsningen blir ikke besvart. Benytt Henvendelser på Min side hvis du ønsker svar.

Takk for din tilbakemelding!

Ditt svar kan være med på å gjøre nettsiden bedre.