Boligtilsyn og feiing
Avdeling boligtilsyn har ansvar for tilsyn ved fyringsanlegg og øvrig brannsikkerhet i boliger og fritidsboliger, samt feiing av fyringsanlegg i Fredrikstad og på Hvaler.
Min side
På Min side finner du alle opplysninger om tidligere besøk av brannforebyggeren. Du ser også når vi kommer til deg neste gang.
Varsel om tilsyn og feiing på sms
Du vil få varsel om branntilsyn og feiing på sms. Du kan sjekke på norge.no om du har registrert riktig telefonnummer. Da vil du få varsel og viktige påminnelser også fra stat og kommune.
Brannforebyggerens arbeidsoppgaver
Vår hovedoppgave er å føre tilsyn med fyringsanlegg i boliger og fritidsboliger. Vi vil vurdere hvor ofte vi skal feie pipa på bakgrunn av dine fyringsvaner, hvordan du fyrer, og hva du fyrer med.
Brannforebyggende tilsyn tar omtrent 30 minutter per bolig eller leilighet. Du er ansvarlig for at vi har tilgang til hele fyringsanlegget under tilsynet. Finn frem dokumentasjon på ildsted og skorstein hvis du har det. Etter besøket vil du få en tilsynsrapport. Du må ikke fyre i ildstedene (ovn og peis) under eller rett før tilsynet. Tilsynet vil omfatte: I tillegg informerer og veileder vi i spørsmål om fyring, rømningsveier, evakueringsrutiner og generell brannsikkerhet i hjemmet. Skriv gjerne ned eventuelle spørsmål på forhånd. Det er beboernes sikkerhet det handler om, og det er dere som kan gjennomføre de brannforebyggende tiltakene som anbefales for å bo tryggest mulig. Vi ber om at eier, eller representant for eier er til stede og sørger for at samtlige enheter, ildsteder og skorsteiner er tilgjengelige. Om nødvendig må eier eller eiers representant varsle andre brukere. Du får SMS-varsling minst tre dager før brannforebyggeren kommer. Har du reservert deg mot å motta sms på mobilen eller av annen årsak ikke er å treffe digitalt, vil du bli varslet på Altinn eller få brev i postkassen. Du kan velge mellom å svare på sms'en med tallet 1 eller 2. Hvis oppsatt tid ikke passer eller du har andre spørsmål, kan du ta kontakt med brannforebyggeren som har varslet deg. Nederst i sms-varselet står telefonnummeret til brannforebyggeren som kommer.
Brannforebyggende tilsyn
Varsel på SMS
Slik forbereder du deg til feieren kommer på besøk: Under besøket vil vi: Du får sms-varsling minst tre dager før brannforebyggeren kommer. Har du reservert deg mot å motta sms på mobilen eller av annen årsak ikke er å treffe digitalt, vil du bli varslet på Altinn eller få brev i postkassen. Du kan velge mellom å svare på sms-en med tallet 1 eller 2. Hvis oppsatt tid ikke passer eller du har andre spørsmål, kan du ta kontakt med brannforebyggeren som har varslet deg. Nederst i sms-varselet står telefonnummeret til brannforebyggeren som kommer.
Feiing
Varsel på SMS
Ildsted er en del av fyringsanlegget. Ildsted er ovner for vedfyring, flytende eller gassformig brensel, samt peiser og peisovner for lokal oppvarming.
Nytt ildsted?
Oppføring og rehabilitering av skorstein er søknadspliktig. Les mer om dette på DIBK sine sider. Skorstein er en del av fyringsanlegget, og en viktig bygningsteknisk installasjon i bygget. Skorstein er den vertikale delen av røyk-kanalen. Den har til oppgave å transportere røykgasser fra fyringsanleggets røykkanal til fri luft, herunder røykrør, anbringer og skorstein. Det er ditt ansvar å sørge for at skorstein og øvrig fyringsanlegg er intakt og virker som forutsatt. Blir det oppdaget feil eller mangler som åpenbart kan øke risikoen for brann må fyringsanlegget ikke brukes
Oppføring eller riving av skorstein eller pipe
Har du et ildsted som ikke lenger er i bruk, kan du få fritak fra branntilsynsgebyret. Dette gjelder også hvis det ikke er montert noe ildsted på eiendommen. Ønsker du det må du
Bruker du ikke lenger pipa?
Har du et ildsted som ikke lenger er i bruk, kan du få fritak fra branntilsynsgebyret. Dette gjelder også hvis det ikke er montert noe ildsted på eiendommen. Ønsker du det må du
Hytter og fritidsboliger
Taksikringsutstyr skal være typegodkjent og ha monteringsveiledning på norsk. Utstyret skal monteres som monteringsveiledningen beskriver.
Taksikring
Eksempler kan være:
Bekymringsmelding
Gebyret for feiing og tilsyn kommer på fakturaen for årsgebyr eiendom. Du betaler for tilsyn og feiing hvert år selv om vi ikke kommer så ofte. Kostnadene for tilsyn og feiing er fordelt til et årlig gebyr.
Gebyr
GEBYR
Lover, forskrifter og retningslinjer
Kontaktopplysninger
Telefon 489 50 966
Telefontiden er klokken 7.00–8.30 og 12.00–15.00.
Tar vi ikke telefonen når du ringer, ringer vi deg tilbake.
Du kan også sende oss en e-post på feier@fredrikstad.kommune.no
Publisert: 09. oktober 2024 | Oppdatert: 29. januar 2025 kl. 14:20