Farlig stoff
Med farlig stoff menes brannfarlig, reaksjonsfarlig og trykksatt stoff (gasser, væsker og fast stoff) og reguleres i "Forskrift om farlig stoff".
Regler for gass og brannfarlig væske i bolig og hytte
I en boenhet kan du oppbevare 55 liter brannfarlig gass. Det tilsvarer to 11 kgs beholdere med propan. I tillegg kan du oppbevare inntil 10 liter brannfarlig væske som for eksempel bensin og rødsprit. I utvendig bod, garasje eller lignende kan det maksimalt oppbevares 90 liter brannfarlig gass og 50 liter brannfarlig væske.
Propanflasker skal alltid stå oppreist. De er utstyrt med en sikkerhetsventil som hindrer at flasken eksploderer hvis den utsettes for brann eller annen varmepåvirkning. Sikkerhetsventilen fungerer kun hvis beholderen står oppreist.
Hverken store eller små gassbeholdere skal oppbevares i kjeller eller under bakkenivå, eller på loft. Gassen er tyngre enn luft og vil samle seg langs gulvet ved en lekkasje. Da skal det bare en liten gnist til før gassen tar fyr og eksploderer. Sett deg inn i gassvettreglene for trygg bruk av gass.
Når skal farlig stoff meldes inn til DSB?
Forskrift om farlig stoff krever at virksomheter og privatpersoner som oppbevarer farlig stoff over visse mengder skal melde dette til DSB. Det samme gjelder for sprengstoff. Vedlegg 2 i forskriften viser grenseverdiene for å melde inn ulike farlig stoff.
I industrien finnes trykksatte stoffer som acytelen, biogass, LNG, LPG og ammoniakk, brannfarlige væsker som metanol, etanol, bensin og fyringsoljer, og reaksjonsfarlige stoffer som svovelsyre og saltsyre.
I boligsameier finnes en del LPG-gassanlegg til oppvarming. Styret i sameiene har ansvar for å melde inn disse anleggene til DSB før de tas i bruk. På nettsidene til DSB gis informasjon om hvordan man går fram under Gassanlegg i boligsameier.
For innmelding gå til melde inn farlig stoff på DSBs nettsider.
Hvem fører tilsyn med anlegg for farlig stoff?
Brannvesenet har hjemmel til å føre tilsyn med anlegg for oppbevaring og håndtering av farlig stoff og utfører tilsyn basert på risiko og behov. I storulykkebedrifter, hvor farlige stoffer er over grenseverdier gitt i storulykkeforskriften, koordinerer og fører DSB tilsyn.
Forskrifter og veiledninger
En oversikt over regelverk og veiledninger på dette området ligger på DSBs nettsider under farlige stoffer, eksplosiver og farlig gods.
Har du spørsmål om farlig stoff?
Ved spørsmål om oppbevaring eller håndtering av farlig stoff ta kontakt med Ole Henning Sommerfelt på olhsom@fredrikstad.kommune.no eller telefon 69 30 60 35.
Publisert: 09. oktober 2024 | Oppdatert: 24. januar 2025 kl. 09:46