Vil du melde fra om ulovlige byggetiltak?

Hvordan melde om ulovligheter

Vi anbefaler deg å gjøre følgende:

  • Snakk med naboen/eieren først.
  • Sjekk saksinnsyn i Fredrikstad kommune om det er gitt tillatelse til arbeidet. Kontakt eventuelt saksbehandler i byggesaken hvis du er i tvil.
  • Sjekk om tiltak er unntatt søknadsplikt.
  • Hvis det ikke er gitt tillatelse og du mistenker at arbeidene er ulovlige, kan du sende en henvendelse til postmottak@fredrikstad.kommune.no. Opplys om adresse, eventuelt gårds- og bruksnummer, og hva som er observert. Legg gjerne ved bilder. Vi registrerer henvendelsen og følger opp videre.

Ulovlighetsoppfølging i Fredrikstad kommune

Lovgrunnlag

Som bygningsmyndighet har vi plikt til å følge opp ulovlige tiltak, herunder brudd på bestemmelser i lov, forskrifter, arealplaner og enkeltvedtak. Plikten er lovpålagt, men dette medfører ikke at privatpersoner har krav på at kommunen forfølger ulovligheter. Oppfølgingsplikten kan unnlates når det dreier seg om overtredelser av mindre betydning. Dersom kommunen beslutter å ikke følge opp saken, kan dette ikke påklages. Disse reglene fremgår av plan- og bygningsloven og forarbeidene til loven.

Ressurser og prioriteringer

I arbeidet med ulovlighetsoppfølging prioriterer Fredrikstad kommune disse sakene:

  • At etablering av hybler og boenheter i eksisterende bygg er omsøkt og lovlige.
  • Der hvor det kan være akutt fare for helse, miljø og sikkerhet.
  • Med pågående mulig ulovlige arbeider som det antas ikke kan godkjennes.
  • 100-metersbeltet langs kystsonen.
  • Bevaringsverdig bebyggelse.
  • Saker som i hovedsak gjelder naborettslige forhold, som utsikt eller lignende prioriteres som regel lavere.

 

Hvorfor trenger vi å følge opp ulovligheter?

Økt kvalitet på bygg kan bidra til at personskader, blant annet ved brann eller som følge av dårlige boforhold, unngås. Ulovlighetsarbeidet bidrar til å fjerne dårlige og utrygge boenheter fra markedet, noe som også er med på å skape en bedre situasjon for de som har få valgmuligheter når det gjelder bolig. På den måten bidrar vi også til å bedre levekårene i kommunen. Fjerning av ulovlige byggetiltak i LNF-områder og strandsonen, bidrar til å sikre allmennhetens tilgang til områder som er egnet til rekreasjon og friluftsliv.

Offentlighet

Hovedregelen er at alle saksdokumenter i offentlig virksomhet er åpne for innsyn. Henvendelser inn til kommunen, inkludert e-post med tips om eventuelle ulovligheter, samt svarene vi gir, blir registrert i våre fagsystemer. Retten til innsyn i offentlig virksomhet er et grunnleggende, demokratisk prinsipp, som er nedfelt i offentleglova. Dersom et dokument er unntatt offentlighet, vil det være merket med aktuell lovhjemmel for unntaket. Dersom du ønsker å være anonym, bør tipset leveres skriftlig til Innbyggerdialog uten avsender, eventuelt sendes fra nøytral e-postadresse.

Vi foretrekker skriftlige tips med redegjørelse, foto og lignende dokumentasjon. Skriftlige tips blir lagt inn i vårt arkivsystem, med navn og adresse på den som har sendt oss tipset. Skriftlige henvendelser vil ikke senere kunne fjernes fra arkivet eller anonymiseres. Alle som ønsker det vil få innsyn i disse dokumentene.

Hvordan starter en sak om oppfølging av mulig ulovlighet?

Kommunen mottar jevnlig tips og henvendelser om mulige ulovligheter. Det kan være brev, e-poster eller muntlige henvendelser. I tillegg oppdager kommunen selv mulige ulovligheter.

Når vi mottar et tips om et ulovlig forhold oppretter vi ny sak i saksbehandlingssystemet. Har vi fått et skriftlig tips arkiveres dette.

Skal saken følges opp?

Det må vurderes om forholdet skal følges opp eller ikke. Ved overtredelser av mindre betydning, kan vi avstå fra å følge opp. Det fremgår av plan- og bygningsloven.

Saksgang

Dersom saken må følges opp, sender vi brev til tiltakshaver, der vi ber om en redegjørelse. Formålet med brevet er å kartlegge fakta i saken.

Avhengig av hva som avdekkes kan kommunens oppfølging føre til

  • Søknad i ettertid om gjennomførte tiltak.
  • Vedtak om opphør av bruk eller retting.
  • Tvangsmulkt som virkemiddel for å gjennomføre pålegg
  • Overtredelsesgebyr

Publisert: 17. oktober 2024 | Oppdatert: 31. januar 2025 kl. 10:07

Fant du det du lette etter?

Henvendelser til denne løsningen blir ikke besvart. Benytt Henvendelser på Min side hvis du ønsker svar.

Takk for din tilbakemelding!

Ditt svar kan være med på å gjøre nettsiden bedre.