Anleggseiendom
Beskrivelse av tjenesten
Vi oppretter anleggseiendom for en del av en bygning eller konstruksjon som strekker seg inn over eller under en annen eiendom. Anleggseiendommen beskrives med et volum. F. eks parkeringshus i fjell og lokk over eksisterende vei. Du kan også søke om arealoverføring fra eller til en anleggseiendom.
På dette skjemaet kan du søke om arealoverføring.
Her finner du en veiledning når du skal søke om arealoverføring.
Den nye anleggseiendommen må registreres i matrikkelen og sendes til Kartverket for tinglysing og registrering i grunnboken.
Hvem kan søke?
Den eller de som eier (har grunnbokshjemmel til) den grunneiendommen (overflateeiendommen) det skal søkes om fradeling fra.
Vilkår
En anleggseiendom skal være en bygningsdel som skal danne en selvstendig anleggseiendom. Anleggseiendommen skal være en separat enhet som er så klart funksjonelt skilt fra andre deler av bygningen at det ikke er hensiktsmessig at anleggseiendommen inngår i sameie med disse.
Det er ikke krav til oppmåling av grenser for en anleggseiendom. Hvis du leverer inn koordinater x, y og z, kan vi matrikkelføre anleggseiendommen uten oppmåling.
Hva koster det?
Hvordan søker jeg?
Benytt:
- Rekvisisjon av oppmålingsforretning og matrikkelføring for søknadspliktige tiltak etter plan- og bygningsloven (kartverket)
- Søknad om tillatelse til tiltak uten ansvarsrett (direktoratet for byggkvalitet)
Til søknaden må du legge ved
- situasjonskart der anleggseiendommen er tegnet inn
- naboliste
- tegninger som viser anleggseiendommens volum (3d) med ytre sikringssoner
- tegninger som viser om eiendommen skal ha eiendomsrett videre nedover i undergrunnen eller videre opp i lufta så langt vanlig eiendomsrett rekker
Situasjonskart og nabovarsel bestiller du på denne siden
Søknaden skal inneholde opplysninger om:
- eier- og festeforhold
- hva du søker om
- hva den nye eiendommen skal brukes til
- eventuelle dispensasjoner
- hvilke naboer som er varslet
- informasjon om adkomst, vann og kloakk til den nye eiendommen
- grensepunkter x, y og z-koordinater, hvis du ikke ønsker at vi skal måle opp anleggseiendommen
- eventuell annen informasjon som er relevant for saken
Vår saksbehandling
Før vi kan opprette en ny anleggseiendom, må det foreligge et godkjent vedtak fra regulering og byggesak. Du må regne med saksbehandlingstid.
Selve søknadsprosessen er derfor delt i to separate deler med hvert sitt gebyr.
Regulering og byggesak behandler først søknaden etter plan- og bygningsloven. Du vil motta faktura for saksbehandlingen, etter at vi har fattet et vedtak. Hvis du får et positivt vedtak, blir saken overført til geomatikk for videre behandling.
Saksbehandlingstiden hos regulering og byggesak er inntil 12 uker, fra saken er registrert inn til saken er ferdig behandlet.
Geomatikk behandler søknaden etter matrikkelloven:
- En landmåler vil varsle om oppmålingsforretning ca. 2 uker før oppmålingen skjer på eiendommen (hvis vi ikke har mottatt tilfredsstillende informasjon om koordinater).
- Den nye eiendommen vil bli matrikulert med nye grenser.
- Vi tildeler og matrikulerer nytt gårds- og bruksnummer.
- Vi sender melding til tinglysing.
- Når eiendommen er tinglyst, vil du motta faktura for saksbehandling og tinglysing.
- Du vil motta et matrikkelbrev.
Saksbehandlingstiden hos geomatikk er inntil 16 uker, fra saken er registrert inn til saken er ferdig behandlet.
Hvor lenge må jeg vente til saken er ferdig behandlet?
Du må regne med en total saksbehandlingstid inntil 28 uker fra saken er registrert inn til kommunen, til saken er ferdig behandlet.
Du må regne med lengre saksbehandlingstid i saker som også skal behandles etter annet lovverk som f.eks. jordloven, i tillegg til plan- og bygningsloven og matrikkelloven.
Kan jeg klage?
Klagefristen er tre uker fra det tidspunktet du har mottatt vedtak om fradeling. Du har også klagerett med klagefrist på tre uker fra du har mottatt matrikkelbrevet eller orientering om matrikulering. De som avgjørelsen har betydning for, kan klage.
Du sender skriftlig klage til kommunen. Opprettholder kommunen sin avgjørelse, blir saken sendt videre til Statsforvalteren, som avgjør om klagen skal tas til følge.
Publisert: 23. januar 2025 | Oppdatert: 31. januar 2025 kl. 12:24