Bosetting

Flyktninger og asylsøkere som kommer til Norge, skal søke om å få bo i Norge. UDI behandler søknadene, og IMDi tildeler bosettingskommune.

Flyktning eller asylsøker?

Har du kommet til Norge som flyktning eller asylsøker, må du kontakte Utlendingsdirektoratet (UDI) for å søke opphold eller asyl i Norge.

Hvem kan få hjelp til å bosettes i Fredrikstad?

Personer som er innvilget oppholdstillatelse og som har fått Fredrikstad kommune som bosettingskommune etter avtale med IMDi (Integrerings- og mangfoldsdirektoratet).

Det kan være egne regler for flyktninger fra Ukraina.

Kan jeg velge å bli bosatt i Fredrikstad?

Det er IMDi som søker ut flyktninger for bosetting i kommunen. Kommunen praktiserer ikke selvbosetting, altså at flyktninger kan flytte til Fredrikstad på egenhånd uten avtale.

Dersom du har viktig informasjon om hvorfor du ønsker nettopp Fredrikstad som bosettingskommune, er det viktig at du gir denne informasjonen til mottaket du bor på. Mottaket samarbeider med IMDi for å finne kommune til deg.

Er du allerede blitt bosatt i en annen kommune og ønsker å bosette deg i Fredrikstad innen 5 år fra bosettingsdato, må din hjemkommune søke om dette. Dette kalles sekundærbosetting.

Familieinnvandring

Familieinnvandring kalles også familiegjenforening eller familieetablering. De som søker om familieinnvandring er vanligvis ektefelle, samboer eller barn av en som bor i Norge.

Andre typer familiemedlemmer som kan søke er foreldre som har barn i Norge, de som skal gifte seg med en i Norge (forlovede), fosterbarn og helsøsken.

Publisert: 13. november 2024 | Oppdatert: 23. januar 2025 kl. 14:45

Fant du det du lette etter?

Henvendelser til denne løsningen blir ikke besvart. Benytt Henvendelser på Min side hvis du ønsker svar.

Takk for din tilbakemelding!

Ditt svar kan være med på å gjøre nettsiden bedre.