Helsetilbud til lhbtq+ innbyggere
Her finner du ulike tjenester og tilbud fra kommunen, spesialisthelsetjenesten og pasient- og brukerorganisasjoner som kan være til hjelp til deg som lhbtq+ innbygger. Du finner også informasjon om hvem du skal kontakte dersom du trenger hjelp, akutt og ikke fullt så akutt.
Hva er lhbtq+ innbyggere mer utsatt for?
Lhbtq+ står for lesbiske, homofile, bifile, transpersoner og queer. Å være en minoritet i en befolkning der majoriteten har en heterofil legning, kan være belastende.
Selv om flertallet av lhbtq+-innbyggerne vurderer at helsen deres er god, viser flere undersøkelser at skeive og andre lhbtq+ innbyggere er generelt mindre tilfredse med livet. Undersøkelsene viser også at mange har en dårligere psykisk helse enn resten av befolkningen.
Ikke-heterofile skårer lavere på alle livskvalitetsvariabler sammenlignet med resten av befolkningen, viser den siste befolkningsundersøkelsen om livskvalitet fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Det gjelder spesielt psykisk helse, tilfredshet med bosted og å oppleve overvekt av positive følelser.
Dårlig livskvalitet
Flere levekårsundersøkelser viser at lhb- og transpersoner er mer utsatt for symptomer på angst og depresjon, og er mindre fornøyde med sin psykiske helse enn heterofile og cispersoner (personer som identifiserer seg med kjønnet de ble født med). De ulike gruppene innenfor lhbtq+-paraplyen er utsatt for psykiske plager i varierende grad.
Psykiske plager
Seksuelt overførbare sykdommer
Trenger du noen å snakke med?
BraNok møteplass på Rebellhuset
Dette er møteplassen for skeive og transpersoner i Fredrikstad. BraNok møteplass holder til på Rebellhuset på Trosvikstranda i sentrum. Her kan du treffe likepersoner i et trygt og inkluderende, rusfritt miljø.
BraNok møteplass har åpne, sosiale kvelder hver onsdag for alle LHBTQ+ i alle aldersgrupper. De arrangerer egne temakvelder, og tar imot samtaler - også med pårørende.
Kontakt oss på branokrebell@gmail.com.
Følg med på Facebook-siden til BraNok møteplass for neste treff.
Kors på halsen - Telefon 80 03 33 21
Snakk med en voksen om det du er opptatt av eller søk støtte fra andre unge. Kors på halsen er Røde kors sitt samtaletilbud for barn og unge opp til 18 år.
Kirkens SOS – Telefon 22 40 00 40
Her treffer du et lyttende medmenneske når du er i krise. Du er anonym, og alle er velkomne til å ta kontakt.
Mental helses hjelpetelefon – Telefon 116 123
Har du behov for å snakke eller skrive til noen om utfordringer i livet, kan du enten ringe eller gå inn på forumet Sidetmedord.no for å dele erfaringer med andre unge.
Skeivchat
Her kan du chatte anonymt med eller sende meldinger til unge skeive frivillige og ansatte i Helseutvalget. Her får du svar fra skeive, lesbiske, bifile og homofile og transpersoner som vet hvordan det er å forelske seg i noen av samme kjønn, komme ut og det å føle seg litt annerledes.
Ungdomstelefonen – telefon 400 00 777
Her kan du ringe, sende melding eller chatte med andre unge om seksualitet, kjønn, identitet, følelser, forelskelse eller sex. På siden til Ungdomstelefonen finner du også informasjon om andre hjelpetilbud.
- Trenger du å snakke med noen om seksualitet, kjønn eller identitet? Kan du lese mer her
- Mer informasjon om andre hjelpetilbud finner du her
Her får du akutt hjelp
- Ring Politiet på telefon 112 - Hvis du er i nød.
- Ring legevakten på telefon 116 117 - Hvis du trenger akutt hjelp.
- Ring ambulanse på telefon 113 - Hvis situasjonen er livstruende.
- Ring egen fastlege - Hvis du har behov for rask legehjelp, men situasjonen ikke står om liv, skal du kontakte fastlegen din. Trenger du akutt legehjelp utenfor fastlegens åpningstid, ta kontakt med legevakten.
Her får du hjelp fra fagfolk
Alle med norsk personnummer har rett til fastlege. Finn ut hvem som er din fastlege, og ta kontakt med fastlegen din ved spørsmål om sykdom.
Egen fastlege
Fredrikstads helsestasjon for ungdom (HFU) ligger midt i byen, og er et gratis helsetilbud for ungdom mellom 13 og 25 år. I tillegg er helsestasjonen tilstede på de to videregående skolene Fredrik II og Glemmen to ganger i uka. Her kan du snakke om det å være lesbisk, homofil, bifil, trans eller interkjønn, og om kjærlighet, parforhold, problemer hjemme eller på skolen, mobbing, overgrep eller andre bekymringer. Her kan du få råd om de mulighetene som finnes, slik at du kan få leve og uttrykke deg på den måten som kjennes riktig ut for akkurat deg. De ansatte på helsestasjonen har selvsagt taushetsplikt. Helsestasjonen tilbyr veiledning og råd om alt innen kropp og helse. Her kan du også få selvtest på klamydia og gonoré.
Helsestasjonen for ungdom
Helsesykepleieren ved den enkelte skole har ansvaret for skolehelsetjenesten på de ulike barne- og ungdomsskoler og videregående skoler i kommunen. Tilbudet er gratis. Hos skolehelsetjenesten kan du blant annet få svar på spørsmål om seksuell helse, kropp og utvikling, prevensjon og psykisk og fysisk helse. Helsesykepleieren kan også teste for klamydia, graviditet og rus dersom eleven ønsker det.
Helsesykepleierne på de ulike skolene
Er du i ferd med å utvikle angst, depresjon, problemer med å sove eller er i ferd med å få et problem med rus, kan du få et tilbud fra avdelingen rask psykisk helsehjelp. Behandlingstilbudet er for kommunens innbyggere over 16 år, og er gratis. Du trenger ingen henvisning fra lege. For å ha godt utbytte av tilbudet er det viktig med egeninnsats og at du kan arbeide med endring i hverdagen.
Rask psykisk helsehjelp
Sliter du med utfordringer innen psykisk helse og rus eller avhengighet? Da kan du ta kontakt med Fredrikstadhjelpa. Du trenger ingen henvisning for å få hjelp. Fredrikstadhjelpa anbefaler å delta på kurset «Friskt liv» før du eventuelt henvender deg om annen type hjelp. Her får du informasjon, råd og veiledning om hvordan livskvaliteten din bli bedre.
Fredrikstadhjelpa – for deg over 16 år
Dette er et lavterskeltilbud til barn, unge og familier i Fredrikstad. Barn, ungdom og familiehjelpa (BUFF-hjelpa) er et tilbud til barn og unge med lette til moderate psykiske helseutfordringer. Du trenger ingen henvisning for å få hjelp.
Barn, ungdom og familiehjelpa – for deg under 16 år
Publisert: 06. november 2024 | Oppdatert: 23. januar 2025 kl. 14:37