Gruppetilbud i regi av Fredrikstadhjelpa
Friskt liv
I gruppen får du informasjon, råd og veiledning om mestring av livet og psykisk helse som kan bedre livskvaliteten. Gruppetilbudet vil gi deg en oversikt over forskjellige årsaker til psykisk uhelse og tilnærminger til økt livskvalitet.
Gruppetilbudet er med fysisk oppmøte. Det er undervisningsbasert, som vil si at du som deltager først og fremst sitter og lytter, uten at det er noen forventninger til at du skal dele noe selv.
Noen av temaene er:
- Sosial tilhørighet, søvn, fysisk aktivitet og kosthold – grunnmuren i god psykisk helse
- Årsaker og veier til mestring av depresjon, angst, stress og belastninger
- Livsbelastninger og å leve med ubehag Hva har skjedd med deg? Hvordan fortiden kan påvirke oss
- Verdier – viktigheten av mening i hverdagen
- Økonomi og kontekst – hvordan vi påvirkes av samfunnet rundt oss
Gruppetilbudet går over 3 samlinger, 2 timer hver gang. En del kjenner at kurset er tilstrekkelig for å finne retning for hvordan de kan jobbe videre med sine utfordringer. Andre trenger supplement av noe mer i ettertid – kurset har da forhåpentligvis gjort det tydeligere hva man trenger hjelp til.
Ny oppstart på gruppetilbudet starter vanligvis hver måned. Kontakt Fredrikstadhjelpa for informasjon og påmelding. Vi tilbyr forskjellige grupper og individuell oppfølging. Tilbudet er gratis, og du trenger ingen henvisning fra lege.
Sinnemestring
Et tilbud til menn og kvinner som skaper vansker for seg selv og sine nærmeste grunnet utfordringer med å beherske eget sinne. Tilbudet skal gi deltagere alternative måter å reagere på, ved å undersøke og bevisstgjøre egne tolkninger av situasjoner, tanker og følelser.
Tilbudet er gratis.
Brøsetmodellen har en godt dokumentert effekt på at sinne og vold kan endres gjennom gruppebehandling. Det er først individuelle samtaler for å sammen se på om dette er et tilbud som kan passe for deg.
- Tilbudet går over 15 ukentlige samlinger
- Hver samling er på 2 timer
- Tilbud om «vedlikeholds-gruppe» i etterkant; 4 samlinger neste 6 månedene
Du kan lese mer om sinne og vold i nære relasjoner på dinutvei.no.
Traumemestring
Mestringsgruppe for å håndtere posttraumatisk stress. Gruppen passer for deg som ønsker å forstå mer av hva som skjer i hjerne og kropp under en traumatiserende hendelse, hvorfor det fortsetter å plage deg lang tid etterpå og hva du selv kan gjøre for å redusere stresset.
Gruppetiltaket er utviklet med tanke på personer med posttraumatisk stresslidelse (PTSD). Å konstant være forberedt på fare, som oftest underbevisst, kan føre til søvnproblemer, konsentrasjonsvansker, skvettenhet, kort lunte, gjentatte mareritt, isolasjon, hukommelsesvansker, gjenopplevelser, unngåelsesadferd, følelse av skam og utrygghet i relasjoner.
Eksempler på potensielt traumatiserende hendelser er ulykker, overgrep, psykisk eller fysisk vold, mobbing, krig og omsorgssvikt.
Gruppen vil blant annet ta for seg temaer som den todelte hjernen, hvordan håndtere triggere og flashbacks, traumer og kroppen og traumer og skam. Deltagerne får også individuelle samtaler med en av terapeutene for å få hjelp til å reflektere over temaene og relatere det man lærer til sitt eget liv.
Gruppetiltaket går over 8 ganger á 2 timer. Antall deltagere er 10.
Gruppetiltaket er gratis.
Livsstyrketrening - Mestringsgruppe for å takle utfordringer i livet
En mestringsgruppe for å takle utfordringer i livet bedre. Gruppetiltaket passer for deg som lever med langvarige helseplager som smerter, uro, nedstemthet, søvnproblemer, sammensatte plager knyttet til muskel- og skjelettsystemet, stressreaksjoner, kronisk sykdom eller utbrenthet.
Gruppen passer også for alle som vil lære mer om hvordan vi kan håndtere stress, og hverdagens utfordringer på en god måte.
På samlingene lærer deltakerne oppmerksomt nærvær (mindfulness), og hvordan tanker, følelser og kroppslige reaksjoner henger sammen.
Hver samling har et hovedtema:
- Hvis kroppen kunne snakke
- Hvem er jeg?
- Verdier, hva er viktig for meg?
- Hva trenger jeg – om å sette grenser
- "Sterke og svake sider"
- Glede
- Dårlig samvittighet
- Sinne
- Ressurser, muligheter og valg
- Avslutning
Gruppetiltaket går over 10 ganger á 4 timer.
Tilbudet er gratis.
"Kom deg videre, mann!" - gruppetilbud
Musikkterapigruppe
Musikkterapigruppe er et behandlingstilbud for de som ønsker å jobbe med seg selv gjennom musikk og samspill med andre. Gruppetilbudet har fokus på her og nå, mestringsopplevelser og utforsking av identitet. Musikk tilbyr en praktisk og sosial ramme for være sammen med andre. Å knytte historien om seg selv til musikken en har et forhold til og videre dele dette med andre, kan gi økt opplevelse av mening og sammenheng.
Tilbudet passer til dem som ønsker nye erfaringer og en annen tilnærming til gruppeterapi.
Gruppetilbudet ledes av musikkterapeuter, og består av både praktiske gruppeøvelser og musikklytting med samtale. Du trenger ikke musikalske ferdigheter for å delta.
Gruppa varer i 8 uker, med 2 samlinger pr. uke. Det er 6–8 deltakere i gruppa.
Tilbudet er gratis.
Tur- og naturgruppe
Dette er et tilbud til deg som av ulike grunner sliter med å bruke friluftsliv som aktivitetsarena. Det kan for eksempel være at du føler deg isolert, nedstemt, ensom, mangler nettverk, mangler kunnskap om friluftsliv, og/eller kompetanse til å orientere deg i naturen.
Målet er at du i løpet av gruppetilbudet skal få kjennskap til ulike friluftsområder. Du skal også bli kjent med andre som har samme interesse. Du får økt kunnskap om hva skog og hav har å tilby i form av mat og økt kunnskap om dyrelivet.
Gruppa passer for deg som har ønske om å endre deg. Du trenger ikke være i kjempeform, men du må ha fysikk til å kunne gå i ulendt terreng over en lengre tid og kunne være ute i all slags vær og vind til alle årstider.
Gruppa ledes av gruppeledere fra læring- og mestringsavdelingen, og går gjennom hele året, 1 dag i uken.
Det er løpende opptak gjennom hele året.
Deltakelse er gratis.
Publisert: 08. november 2024 | Oppdatert: 23. januar 2025 kl. 14:44