Velferdsteknologi
Fredrikstad og Hvaler samarbeider om utvikling og driftsetting av velferdsteknologi. Kommunene har prioritert trygghetsskapende velferdsteknologi i første fase. Fredrikstad kommune har flere delprosjekt innen velferdsteknologi både for hjemmeboende brukere og brukere og pasienter i institusjon.
Velferdsteknologi for hjemmet
Fredrikstad kommune benytter digitale trygghetsalarmer med SIM-kort. For å utløse alarmen kan det trykkes på en alarmknapp på trygghetsalarmen eller på en bærbar alarmknapp av ulik type. I tillegg har vi mobil trygghetsalarm. Helsevakten mottar anropet fra alarmen, hjemmetjenesten følger opp.
Sensorer tilknyttet trygghetsalarmen Det kan kobles ulike sensorer på trygghetsalarmen. Foreløpig kan kommunen tilby fallsensor (smykke rundt halsen), dørsensor og epilepsialarm. Disse varsler Helsevakten etter angitt situasjon etter avtale med bruker og pårørende.
Trygghetsalarmer
Du kjenner sikkert GPS fra en biltur du har vært på? Den viser hvor du er og slik teknologi er også tilgjengelig i trygghetsalarmer dersom brukeren ønsker det. Bruker kan varsle selv ved å trykke på SOS knappen, eller enheten varsler automatisk dersom man går utenfor et angitt område. Alle innstillinger gjøres sammen med bruker/pårørende og tjenesten.
Lokaliseringsteknologi - GPS
Det er ulike tjenesteforløp som følger denne teknologien og per i dag tilbyr kommunen pårørendeoppfølging, med eller uten kombinasjon til nattjenesten.
Dette er en medisindispenser som varsler med lyd og lys til brukere som har behov for en påminnelse om medisintidspunkt. Dersom medisinen ikke tas, mottar Helsevakten varsel om dette, og hjemmetjenesten får utlyst oppdrag på sin vakttelefon. Dette er en behovsprøvd tjeneste, og tildeles basert på behov. Kommunen bruker Karie som medisindispenser - les mer om den her. Dette er en medisindispenser som varsler med lys og lys på riktig tidspunkt for å ta medisinen. Den klipper opp doseposen så medisinen enkelt kan tas. Helsetjenesten får beskjed hvis medisinene ikke tas, eller ved andre avvik på dispenseren.
Elektronisk medisineringsstøtte
Helsevakten er en telefon- og datasentral som mottar varsler fra velferdsteknologiske løsninger fra hjemmeboende i flere kommuner. Helsevakten holder til på helsehuset i Fredrikstad og er bemannet med sykepleiere 24/7. Ved alarmbruk vil de snakke med deg, avklare situasjonen og vurdere behov for videre hjelp. Ved behov, rykker hjemmetjenesten ut. For å tilby den beste hjelpen har Helsevakten tilgang på følgende informasjon fra kommunens pasientjournalsystem, personalia, diagnoser, cave, pårørende og når neste tilsyn er (om du har hjemmesykepleie fast). Helsevakten følger også med på tekniske varsler fra teknologien som, lavt batteri, strømbrudd og ikke kontakt med enheten.
Helsevakten
Velferdsteknologi for institusjoner og bofellesskap
Østsiden sykehjem åpnet juni 2015 med digitalt pasientsignal og velferdsteknologi basert på kommunens velferdsteknologiske plattform. Det er etablert løsninger for digitale tilsyn som sengesensor og dørsensor samt ansatt- og voldsalarm med lokalisering i skjermet avdeling.
Østsiden sykehjem
Glemmen sykehjem og Faunsvei omsorgsboliger har etablert mobil trygghet med lokalisering for beboere og ansattalarm.
Glemmen sykehjem og Faunsvei
Bomestringstilbudet ved Safirtunet er tilrettelagt med kameratilsyn av fellesområdet inne og ute og ansattalarm med lokalisering. Bomestringstilbudet ved Traraveien er i gang med å rehabilitere løsning for kameratilsyn og ansattvarsling.
Safirtunet og Traraveien
Bofellesskapet Nordre Kongsvei ble etablert i 2018 med nye velferdsteknologiske løsninger i bruk. Stedet har åtte boliger for unge brukere med autisme er tilrettelagt for velferdsteknologi ihht veileder for bemannede boliger, inkludert ansattalarm med lokalisering. Kameratilsyn for brukere med epilepsi ble etablert, og her vurderes en videre utvikling av løsning og utbredelse til flere brukere i bofellesskap og egen bolig.
Nordre Kongsvei
Piloter er igangsatt i bofellesskapet ved Bjørnebyveien for flere brukere og ansatte. Ny revidert veileder på bruk av inngripende teknologi omfatter nå alle brukergrupper for både teknologi med formål trygghet og medisinsk oppfølging.
Bjørnebyveien
Andre satsninger innen velferdsteknologi og digitalisering
Fredrikstad kommune samhandler digitalt gjennom våre fagprogram med mange samarbeidspartnere som f.eks Spesialisthelsetjenesten, fastleger over hele lander, NAV, Apotek 1, private fysioterapeuter, tannhelsetjenesten m.fl. Norsk helsenett tilrettelegger for å knytte Helsesektoren i sammen, og at helsenettet er en sikker digital arena hvor vi kan kommunisere og utveksle personopplysninger og pasientinformasjon på en trygg og lovlig måte. I meldingsutvekslingen må den enkelte part forholde seg til ulike meldingstyper. Her er det viktig at partene er enige om de ulike meldingstypenes versjoner. Ønsker deres virksomhet å opprette elektronisk samhandling med Fredrikstad kommune eller melde feil. Ta kontakt på vår mailadresse: meldingsansvarlig@fredrikstad.kommune.no
Elektronisk samhandling
Høgskolen i Østfold åpnet august 2021 et nytt simulering- og ferdighetssenter. Fredrikstad kommune har et kompetansesamarbeid med høgskolen og har ansvar for drift av velferdsteknologi. Dette driftsmiljøet er del av kommunens QA miljø for test og utvikling.
Sim Fredrikstad
En avtale med Norsk helsenett sikrer tilgang til sikker videodialog mellom helsepersonell, brukere, ansatte og andre berørte tjenester. Tjenestene kan abonnere på små og store møterom med enkel og mer avansert funksjonalitet. Møterommene kan låses av møteleder. Invitasjon til brukere og pårørende skjer via lenke for sikker tilgang. Tjenesten er under utprøving av tjenester ved konsultasjon av barn og unge i Friskliv og mestring og ansvarsgruppemøter i Tjenester til funksjonshemmede og Friskliv og mestring.
Sikker video for helsedialog
Avtale med Sensio as i 2013 på etablering av en åpen IOT-plattform for administrasjon og drift av smarthusfunksjoner og velferdsteknologiske løsninger med utstyr for brukere i egen bolig, på institusjon og i bofellesskap. Felles admirasjon av ulike velfersteknologiske funksjoner integrert mot masteropplysninger i pasientjournal og administrative systemer. Velferdsteknologisk utstyr og funksjoner skal være leverandør uavhengig og kunne knyttes til velferdsteknologisk plattform.
Velferdsteknologisk plattform
Veiledere for helsebygg og boliger er en støtte for etablering av grunnleggende infrastruktur for velferdsteknologi i kommunale helsebygg og boliger. Nivå på omfang av tilrettelegging og bruk avklares i det enkelte prosjekt av byggherre og tjenesteeier. Det er krav for tilrettelegging av velferdsteknologi ved tilskudd og lån fra Husbanken. Les mer her:
Byggeveiledere for infrastruktur i kommunale helsebygg
Sentrale nettsider
Sentrale dokumenter
- Innovasjon i omsorg (NOU 2011:11)
- Morgendagens omsorg (Stortingsmelding 29, 2012-13)
- Velferdsteknologi i boliger (Sintef 2012)
- Fagrapport om velferdsteknologi (Helsedirektoratet 2013)
- Helsedirektoratets anbefalinger på det velferdsteknologiske området – Helsedirektorater 2014 – (Digitale trygghetsalarmer)
- Omsorg 2020 (Regjeringen 2015)
- Første gevinstrealiseringsrapport Nasjonalt velferdsteknologiprogram (Helsedirektoratet 2016)
- Velferdsteknologi i sentrum (VIS) - innføring av velferdsteknologi i sentrumsbydelene i Oslo. Delrapport 2 (2016)
- Modeller for hverdagsrehabilitering – en følgeevaluering i norske kommuner - Effekter for brukerne og gevinster for kommunene?
Publisert: 13. november 2024 | Oppdatert: 04. februar 2025 kl. 15:01