Floghavre og hønsehirse

Det finnes flere planter i landbruket som invaderer dyrket mark. To av de mest problematiske er floghavre og hønsehirse. I Fredrikstad har vi flere registrerte forekomster og ugraset kan forårsake betydelige avlingstap dersom det ikke blir bekjempet.

Kommunen har en viktig rolle i å forhindre spredning av de skadegjørende plantene ved å sikre god massehåndtering i reguleringsplanarbeid og utbyggingssaker. Dersom det skal graves eller flyttes masser som er infisert av invaderende ugras, skal disse massene

  • håndteres lokalt slik at plantene ikke spres til nye steder, eller
  • deponeres i varig deponi, eller
  • legges som toppmasser der det skal sås gras som klippes regelmessig

Fredrikstad kommune ønsker oversikt over hvor det finnes forekomster av floghavre og hønsehirse i kommunen. Sikre observasjoner kan enkelt meldes inn til vår kartløsning:

• Meld fra om floghavre og hønsehirse her (jeg jobber nå videre med teksten til denne siden)

Her kan du lese mer om floghavre og hønsehirse i kommunens landbruksplan.

Bekjempelse av floghavre

  • driver du en landbrukseiendom skal du sørge for
  • årlig floghavrekontroll
  • bekjempe floghavre på hele eiendommen
  • destruere luket floghavre
  • 20 meters belte mot veier og åpne vannveier samt mot dyrka mark på naboeiendom holdes helt fritt for floghavre
  • Holde flomutsatte arealhelt fritt for floghavre

Forskrift om floghavre sier noe om meldeplikt, registrering i floghavreregisteret, opplysningsplikt og plikt til kontroll og bekjempelse. Ytterligere spredning av floghavre kan føre til reduserte avlinger, økt bruk av plantevernmiddel og økte kostnader.

Det er Mattilsynet som har tilsyn og fatter vedtak om oppfølging etter bestemmelsene i floghavreforskriften. Kommunene utfører første års frikontroll i de tilfeller der en landbrukseiendom skal fjernes fra floghavreregisteret.

Ved mistanke om floghavre skal kommunen varsles. Mistenker du at du har funnet floghavre skal du sende en planteprøve til Kimen Såvarelaboratoriet AS på Ås for diagnostisering. Send med skjema for floghavreregistrering

Kommunen kan også videresende planteprøver og følge opp status på de ulike forekomstene.

Luk umiddelbart!

Mistenker du at du har funnet floghavre skal du luke plantene umiddelbart. Riv de forsiktig opp med rot og buskingsskudd og brenn dem. Pass på at planten ikke drysser frø. Floghavre, hønsehirse og andre fremmede skadelige arter er det tillatt å brenne i Fredrikstad kommune, jf. Forskrift om åpen brenning § 5.

Floghavre er ikke ønsket i åkeren

Bekjempelse av hønsehirse 

Hønsehirse kan medføre betydelige avlingstap, mer bruk av plantevernmidler og økte kostnader.  

Dersom hønsehirse ikke bekjempes aktivt og forebyggende, og det ikke gjøres tiltak mot videre spredning av planten, kan hirsa få et større skadepotensiale for landbruket enn floghavre. Siden hønsehirse har så stort skadepotensiale, er det viktig å forhindre at arten får etablert seg og at den sprer seg. Som et forebyggende tiltak kan du dyrke høstkorn i omløpet, siden hønsehirse er en vår-/sommerspirende plante. 

Unngå spredning!


Du som driver jordbruk må sørge for å ikke spre hønsehirse og det er viktig at du er nøye med renhold av traktor, tresker og lignende utstyr. Når hønsehirse finnes i en kornåker er faren stor for videre spredning. Den er tilpasningsdyktig og har et stort antall frø, 5 000–750 000, avhengig av vekstforhold. Hønsehirse er også et ugras med stor genetisk variasjon som lett utvikler resistens mot ugrasmiddel. Derfor finnes det ingen plantevernmidler med god effekt. Hirsefrøene kan overleve i talle og gjødsel. Det anbefales å legge om til grasmark dersom det er mye hønsehirse i åkeren. Det finnes ikke gode kjemiske hjelpemidler mot hønsehirse i eng, men hyppige avbeitinger vil hjelpe med å holde hirsa nede. Vær oppmerksom og sett i gang med tiltak med en gang du oppdager hirsa.

Ved sikre observasjoner av hønsehirse bør kommunen varsles.

Hønsehirse i såvare vil være en måte å introdusere arten til nye jordbruksområder. Det er opprettet et samarbeidsprosjekt i regi av NIBIO for å bekjempe hønsehirse i korn, potet og grønnsaker. Hovedmålet er å finne effektive integrerte bekjempingstiltak mot hønsehirse i korn, poteter og grønnsaker basert på ny biologisk kunnskap om hønsehirse i Norge. Kommunen vil ha fokus på informasjonsarbeid og veiledning om forebygging og bekjempelse. 

Hønsehirse er en skadegjørende plante

Publisert: 14. januar 2025 | Oppdatert: 27. januar 2025 kl. 10:43

Fant du det du lette etter?

Henvendelser til denne løsningen blir ikke besvart. Benytt Henvendelser på Min side hvis du ønsker svar.

Takk for din tilbakemelding!

Ditt svar kan være med på å gjøre nettsiden bedre.