Jakt på kommunal grunn
Fredrikstad kommune er grunneier av flere eiendommer med dyrket mark, skog, øyer og holmer. Gjennom viltlovens § 27 er det grunneier som har enerett til jakt og fangst på eiendommene. Kommunes eiendommer er av stor interesse og betydning for allmennheten, og det er derfor viktig å finne en balanse som ivaretar flere hensyn slik at jakt kan utøves parallelt med andre brukerinteresser.
Det er opprettet retningslinjer for jakt på kommunal grunn.
Formålet med retningslinjene er å:
- skape en lik behandling av søknader fra jegere som ønsker å jakte på kommunal grunn
- ta hensyn til de ulike brukerne av friluftsområdene
- ha en helhetlig plan for bortleie av områder til jakt og fangst
- sikre god dyrevelferd
Jakt på kommunal grunn skal legge til rette for jakt for nye og uerfarne jegere, og på arter som har gode, høstingsverdige bestander.
I Fredrikstad er det utfordringer med rev i dårlig forfatning i urbane områder, store bestander av grågås i jordbruket, mink som plyndrer sjøfuglreir, og trafikkpåkjørsler av hjortevilt. Det er viktig å forvalte artene, og spesielt hjortevilt, av hensyn til dyrevelferd og trafikksikkerhet.
Retningslinjene legger opp til en viltforvaltning som vil bidra til å sikre viltets mangfold, samt bedre forvaltningen på områder hvor det er utfordringer mellom jaktbare arter og andre samfunnsinteresser.
- Retningslinjer for jakt på kommunal grunn.pdf (må UU-tilpasses)
Jakt på holmer og øyer
Kommunen er grunneier av 15 øyer og holmer og eier ytterligere 2 øyer sammen med Oslofjordens Friluftsråd. Komplett oversikt vises i vedlegg 1 i dokumentet Retningslinjer for jakt på kommunal grunn.
Sjøfugljakta skiller seg noe fra annen jakt, ved at det er fri jakt på hav og fjord. Den frie jaktretten innebærer at du kan jakte fra båt på fugl som ligger på eller flyr over sjøvann, uavhengig av tillatelse fra grunneieren. Jaktretten strekker seg inn til tørt land, det vil si landarealet som til enhver tid ligger ovenfor vannkanten. Jaktretten i fjord og på hav varierer dermed med flo og fjære.
Fredrikstad kommune anser den frie jakta som viktig, da den er enklere å benytte seg av for allmenheten nettopp på bakgrunn av at den ikke krever grunneiertillatelse. Utover den frie jakta stiller kommunen sine øyer og holmer til disposisjon for jakt. Selv om arealene er særlig viktige som et samlet fritids- og rekreasjonstilbud i skjærgården, vurderes det at disse aktivitetene har avtatt på høsten, noe som gjør at det er rom for jakt.
Sjøfugljakt på kommunens øyer og holmer kan utføres uten å søke tillatelse. Det er den enkeltes jegers ansvars å utøve jakt på en sikker måte og med god jaktetikk.
Hvis kommunen ser at det blir utfordringer knyttet til ulovlig jakt, gjenlegging av døde dyr eller ammunisjon på holmene, vil det innføres søknadsplikt.
Jakt på småvilt
Jakt på småvilt som villmink, sørhare, hare og kanin kan utføres uten å søke tillatelse på kommunens øyer og holmer. Det er den enkeltes jegers ansvars å utøve jakt på en sikker måte og med god jaktetikk.
Fredrikstad kommune ønsker at jakt på småvilt i utmark og på dyrket mark skal tilbys nye og uerfarne jegere. Dette skal gjennomføres ved å inngå avtaler med lokale jeger- og fiskerforeninger som arrangerer opplæringskurs. Kontakt Borge jeger- og fiskerforening eller Kråkerøy jeger- og fiskerforening for mer informasjon om tilbud og kurs.
Onsøy grunneierlag selger jaktkort på småvilt i Onsøy, og Rolvsøy utmarkslag selger jaktkort på småvilt i Rolvsøy.
Ut over denne opplæringsjakta tilbys bønder med avtale om kommunal jordleie å jakte grågås, kanadagås og ringdue på dyrket mark i jakttiden.
Jakt på storvilt
Jakt på elg
De fleste skogeiendommene til kommunen inngår i elgvald, hvor de største sammenhengende områdene er Elingård, Skogland, Fredrikstadmarka, Begbymarka/Gansrød, Kråkerøy og Gressvikmarka.
Jakt på rådyr
De fleste kommunale skogeiendommene inngår i dag i rådyrvald. Disse eiendommene er av ulik størrelse, og størrelsen har betydning for hvordan eiendommene forvaltes. Dette kapittelet er delt i tre underkapitler basert på eiendommenes størrelse:
• Eiendommer under 200 daa.
• Eiendommer mellom 200 daa til 600 daa.
• Eiendommer fra 600 daa.
Formålet med bortleie av små arealer er å bidra til å øke valdets tellende areal, for å sikre et høyere jaktuttak. Små eiendommer på mindre enn 200 daa kan tilknyttes eksisterende rådyrvald som grenser til eiendommen(e). En forutsetning for inkludering av kommunal grunn er at valdet tilstreber å skyte kvoten fullt ut ved kvoter på færre enn 10 dyr, og at avskytningen er i tråd med kommunale målsettinger for hjortevilt.
Eiendommer mellom 200 daa til 600 daa kan tilknyttes eksisterende rådyrvald, eller opprettes som egne vald. I tilfeller hvor det vurderes som mer hensiktsmessig å opprette nye vald på kommunal grunn, skal dette gjennomføres som beskrevet i dokumentet Retningslinjer for jakt på kommunal grunn. En forutsetning for inkludering av kommunal grunn er at valdet tilstreber å skyte kvoten fullt ut ved kvoter på færre enn 10 dyr, og at avskytningen er i tråd med kommunale målsettinger for hjortevilt.
Eiendommer som er større enn 600 daa skal som hovedregel forvaltes gjennom egne etablerte vald. Valdene består kun av kommunal grunn. Det er i dag etablert tre slike vald; B06 Gansrød, O05 Skogland og O11 Elingaard. De kommunale valdene innehar følgende kvoter:
Det stilles flere krav til avtale om jakt på kommunens største eiendommer. På bakgrunn av at det spesielt er disse arealene som benyttes av allmenheten til friluftsliv, er det viktig at det tas hensyn til flere brukergrupper.
Jakta skal leies ut fortrinnsvis til lokale jeger- og fiskerforeninger, og det skal legges til rette for jakt kun for nye og uerfarne jegere. Jakta skal ha til hensikt å lære opp jegere i sikker og etisk god jaktutøvelse. Mange nye jegere har vanskeligheter med å komme seg ut på jakt, da det kan være vanskelig å få tilgang til jaktterreng og man er avhengig av opplæring utover det et jegerprøvekurs tilbyr. Jegere med mer enn 5 års erfaring på arten det arrangeres kurs på får ikke delta under jakta, annet enn som faddere eller kursholdere.
Jakttider
Jakttider på de ulike jaktbare artene følger forskrift om jakt- og fangsttider
- Jakttiden på elg varer fra 25.09.-23.12
- Bukkejakt på rådyr starter 10.08
- Ordinær jakt på rådyr med hund varer fra 25.09.-23.12
Jaktvald og jegere kan gjerne lokalt innenfor de nasjonale jakttidene bli enige seg imellom om når de ønsker å starte jakta på en art.
Publisert: 15. oktober 2024 | Oppdatert: 23. januar 2025 kl. 16:16