Nedgravd oljetank
Denne informasjonen gjelder huseiere/grunneiere med nedgravde oljetanker og firmaer som installerer og kontrollerer nedgravde oljetanker.
Med nedgravd oljetank mener vi i denne sammenheng en tank under bakkenivå, som bli brukt eller er tenkt brukt til oppbevaring av olje. Den må ligge slik til at ikke hele tanken kan inspiseres utvendig.
Med olje mener vi her alle petroleumsprodukter med flammepunkt over 23 °C, for eksempel fyringsolje, parafin og diesel.
Forbud mot fyring med mineralolje
Stortinget har bestemt at det er forbudt å fyre med mineralolje fra 01.01.2020
Oljetankene skal tømmes og fjernes (selv om den er ganske ny eller laget av glassfiber).
Ofte stilte spørsmål
Lett og tung fyringsolje, fyringsparafin og andre brensler av mineralsk opprinnelse som er flytende ved standard trykk og temperatur. som f.eks. fyringsolje og parafin.
Hva er mineralolje?
Noen bygninger kan beholde tanken for å ha den i beredskap, men det må du søke om til NVE. Unntaket gjelder for fyringsanlegg i større bygg med behov for høy grad av sikkerhet for tilstrekkelig oppvarming, som for eksempel sykehusbygg med døgnkontinuerlig drift.
Beredskap for oppvarming ved strømbrudd, kan jeg beholde oljefyren?
Dersom du ikke rakk å fjerne tanken din innen fristen, må du så fort som mulig få et kvalifisert firma til først å tømme den. Når tanken er tømt, må du sikre påfyllingsrøret mot utilsiktet påfylling. Deretter gir du skriftlig beskjed til kommunen. Tanken må rengjøres før den fjernes.
Jeg rakk ikke å gjøre noe med oljetanken min før 10.01.2020, hvordan løser jeg det?
Ja, kommunen kan gi straff/sanksjoner til de som ikke gjør noe med tanken, og samtidig fyrer med mineralolje. Du vil bli varslet om dette på forhånd. Du vil få et pålegg om å fjerne tanken, og dersom du ikke gjør dette, vil du få tvangsmulkt.
Kan kommunen gi straff/sanksjoner til de som ikke gjør noe med tanken eller fortsetter å fyre med mineralolje?
Det kan du, men da må kommunen få melding om dette fra det firmaet som gjør jobben for deg.
Kan jeg konvertere til biobrensel?
Nei, nedgravde oljetanker som ikke er i bruk må graves opp.
Tanken er klargjort for bioolje, men ikke i bruk. Kan den ligge tom?
Du er ikke nødt til å fjerne kjellertanken, men det er ikke lov å fyre med mineraloljen du eventuelt har i tanken etter 01.01.2020. Vi anbefaler at du tømmer og renser tanken, så du unngår lekkasje i kjelleren når tanken før eller senere punkterer.
Jeg har en tank i kjelleren, må jeg gjøre noe med den?
Du er ikke nødt til å gjøre noe med slike fat/tønner, men det er ikke lov å fyre med mineraloljen du eventuelt har i dem etter 01.01.2020. Vi anbefaler likevel at du fjerner fatet/tønna for å unngå lekkasje og forurensning senere.
Jeg har parafinfat på stativ, må jeg gjøre noe med dem?
Kommunen har ingen egen ordning, men du kan sjekke på Enova sine sider.
Finnes det noen støtteordninger?
Til å tømme tanken din må du engasjere et firma med godkjenning til å håndtere farlige stoffer. Den er ikke tom selv om ovnen/pumpa ikke klarer å suge mer olje ut, eller at tanken er «brent tom». Det vil alltid være litt olje og slagg igjen i bunnen av tanken. Dette er farlig avfall.
Kan jeg gjøre jobben selv?
Når tanken er tømt, rengjort og gravd opp, kan du levere den til godkjent avfallsmottak, for eksempel FREVAR KF. Ønsker du å levere tanken på FREVAR, må du ta kontakt med dem på forhånd for å avklare om de med sikkerhet kan ta den imot. De krever dokumentasjon på at tanken er rengjort.
Hvor skal vi gjøre av tanken når den er gravd opp?
Vi har et oljetankregister med oversikt over mange, men ikke alle, nedgravde tanker. Ring kommunen og spør, det kan være at vi vet noe om tanken din.
Jeg vet ikke noe om tanken min; hvor stor er den og hvor ligger den?
Ja.
Tanken min er ikke i oljetankregisteret, gjelder fortsatt kravene?
Kravene til fjerning av nedgravde tanker står i forurensningsforskriften kapittel 1, samt lokal forskrift. Forbudet mot fyring med mineralolje fra 01.01.2020 står i forskrift om forbud mot bruk av mineralolje til oppvarming av bygninger.
Hvor står kravene?
I utgangspunktet får du ikke fritak fra kravene. Dersom du er i tvil, eller har særlig store problemer med å følge kravene i forskriftene kan du ta kontakt med kommunen
Kan jeg få fritak fra disse kravene?
Nei, ubrukte, nedgravde oljetanker skal fjernes.
Tanken min er tømt og rengjort, kan jeg la den ligge i bakken?
Publisert: 15. oktober 2024 | Oppdatert: 22. januar 2025 kl. 12:16