Ordninger i jordbruket

Det finnes ulike tilskuddsordninger i jordbruket. Her finner du informasjon om vilkår og søknadsprosess.

Produksjonstilskudd og avløsertilskudd i jordbruket

Foretak som driver med husdyr- og/eller planteproduksjon kan søke om produksjons- og avløsertilskudd. Formålet med tilskudd er å bidra til et aktivt og bærekraftig jordbruk.

Vilkår

I produksjonstilskuddet inngår en gruppe ordninger som kan gis til drift av

  • jordbruksareal
  • grønt- og potetproduksjon
  • husdyrhold

Produksjonstilskudd kan gis til foretak som er registrert i Enhetsregisteret og som driver vanlig jordbruksproduksjon på én eller flere landbrukseiendommer med de dyreslag eller de vekstgruppene det søkes tilskudd for. Disse gruppene til enhver tid er definert i medhold av jordbruksavtalen.

Foretak som bare søker tilskudd for bifolk er unntatt fra kravet om at produksjonen må drives på én eller flere landbrukseiendommer.

Søknadsfrist 

Del 1 av søknaden om produksjonstilskudd i jordbruket og tilskudd til avløsning ved ferie og fritid, kan leveres fra og med 1. mars, som er telledato. Søknadsfristen er 15. mars hvert år. Foretak med husdyr skal søke i mars og oktober.

Del 2 av søknaden om produksjonstilskudd i jordbruket og tilskudd til avløsning ved ferie og fritid kan leveres fra og med 1. oktober, som er telledato. Søknadsfrist er 15. oktober hvert år. Her skal alle søke også de med bifolk.

Du kan endre opplysninger i innlevert søknad i 14 dager etter at søknadsfristen har gått ut, fram til 29. mars. Det samme gjelder også for søknadsomgangen i oktober.

Du kan levere søknaden inntil 14 dager etter søknadsfristen, dvs. frem til og med 29. mars, men tilskuddsutbetalingen reduseres da med 1000 kroner for hver dag fristen er overskredet. Det gjelder også for søknadsomgangen i oktober.

 

Klage

Hvis du er misfornøyd med vedtaket, kan du klage til kommunen innen en frist på tre uker fra du mottok vedtaksbrevet. Forklar hva du er misfornøyd med og hvorfor du mener vedtaket bør endres. Hvis du trenger veiledning, kan du henvende deg til kommunen.

Opprettholder kommunen sin avgjørelse, blir saken sendt videre til Statsforvalteren, som avgjør om klagen skal tas til følge.

Regionalt miljøtilskudd i jordbruket (RMP)

Regionalt miljøprogram skal ivareta jordbrukets kulturlandskap med biologisk mangfold og kulturminner, begrense utslipp til luft og vann, fremme økt jordliv og humusinnhold, og bedre jordstruktur.

Regionalt miljøprogram godkjennes normalt for fire år, men mindre justeringer kan skje årlig. Statsforvalteren disponerer en årlig tilskuddsramme som blir fastsatt i jordbruksoppgjøret.

Ca. 80 % av tilskuddsmidlene gis til tiltak for å redusere avrenning til vassdrag og kyst, utslipp til luft, bruk av kjemiske plantevernmidler og miljøavtale. Øvrige tilskuddsmidler har gått til kulturlandskapstiltak.

Landbruksforetak som mottar produksjonstilskudd og som oppfyller vilkårene for det enkelte tilskuddet kan søke.

Søknadsfrist

Søknad om regionalt miljøtilskudd kan leveres fra og med 15. september. Søknadsfristen er 15. oktober.

Du kan levere søknaden inntil 14 dager etter søknadsfristen, dvs. fram til og med 29. oktober, men tilskuddsutbetalingen reduseres da med 1000 kroner for hver dag fristen er overskredet.

Sånn søker du

 

Klage

Hvis du er misfornøyd med vedtaket, kan du klage til kommunen innen en frist på tre uker fra du mottok det. Forklar hva du er misfornøyd med og hvorfor du mener vedtaket bør endres. Hvis du trenger veiledning, kan du henvende deg til kommunen.

Opprettholder kommunen sin avgjørelse, blir saken sendt videre til Statsforvalteren, som avgjør om klagen skal tas til følge.

Spesielle miljøtiltak i jordbruket (SMIL)

Tilskuddsordningen spesielle miljøtiltak i jordbruket har som formål å fremme natur- og kulturminneverdiene i jordbrukets kulturlandskap samt og redusere forurensningen fra jordbruket

 

Hvem kan søke SMIL-tilskudd?

Foretak som oppfyller vilkår for å søke om produksjonstilskudd, og som er registrert i enhetsregisteret, kan søke SMIL-tilskudd. Også eiere av landbrukseiendommer hvor det drives tilskuddsberettiget produksjon kan søke.

Grunneier må alltid gi tillatelse til gjennomføring av prosjekt eller tiltak, om eiendommen drives av andre.

Hvordan søker jeg?

Alle SMIL-søknader skal leveres elektronisk:

  • Finn søknadsskjema her – Søknadsskjema i Altinn
  • Logg inn på ID-porten/ Altinn
  • Fyll ut skjema

Søknadsfrist for SMIL-midler i Fredrikstad kommune er 15. april

Du vil motta et foreløpig svar på søknaden din, så starter vi behandling av søknadene etter fristen og til utover høsten. Enkelte år har ikke kommunen midler til å innvilge tilskudd til alle søknadene. I disse tilfellene fattes det vedtak om avslag slik at du kan søke på nytt neste år.

 

Be om utbetaling

Du må også fylle ut og levere skjemaet obligatorisk vedlegg til digital utbetalingsanmodning.pdf som vedlegg til utbetalingsanmodningen i Altinn.

Tilskudd til drenering av jordbruksarealer

Formålet med drenering er å øke kvaliteten på jordbruksjord - til fordel for både avlinger og miljø. Det kan søkes om tilskudd til grøfting av tidligere grøftet jordbruksareal og for planerte arealer som ikke tidligere er grøftet.

God drenering kan bidra til økt matproduksjonen i årene som kommer. Drenering av jordbruksarealer er også et viktig ledd i å tilpasse jordbruket til et endret klima med mer nedbør. God drenering reduserer erosjon fra jordbruksarealer og bidrar derfor til bedre vannkvalitet og vannmiljø. Søknadsfrist i Fredrikstad kommune er 1. oktober. Vi anbefaler å søke tidlig på året da vi behandler søknadene løpende i henhold til rammen vi har.

Fagpersoner til planleggingsarbeidet
For større dreneringsarbeid anbefales

Hvordan søke

Søknad sendes inn via innlogging i Altinn innen 1. oktober. Du finner søknadsskjemaet på landbruksdirektoratet.no

Innhold i søknaden
I søknadsskjemaet skal du:

  • svare på spørsmål om tidligere drenering og planering
  • beskrive behovet for drenering og arbeidet som skal gjennomføres
  • velge tiltak du planlegger å gjennomføre
  • oppgi hvem som skal utføre dreneringen
  • oppgi planlagt anleggsperiode og anslå totalt kostnad for materialer og arbeid
  • svare på spørsmål om kulturminner, naturmangfold og avrenning.

Kart med grøfteskisse
Du må laste opp kart med grøfteskisse (obligatorisk). 

Kartet skal vise omriss av arealet som skal dreneres, plassering av hovedavløp, kummer og samle- og sugegrøfter. 

Søker skal også merke av områder med erosjonsproblemer eller tydelig overflateavrenning, verdifulle landskapselementer, naturmangfold og arkeologiske kulturminner i kartet.  

Bruk gjerne gårdskartløsningen til NIBIO: gardskart.nibio.no

Aktuelle vedlegg
I tillegg kan det være aktuelt at du blant annet laster opp følgende vedlegg (ikke obligatoriske):

  • avtale med eier om å gjennomføre tiltaket
  • dokumentasjon av tidligere drenering eller planering
  • detaljert kostnadsoverslag

Les mer om utfylling av søknaden, tilskuddssatser og hensyn til fredete kulturminner hos landbruksdirektoratet.no

Øvrige ordninger for jordbruk

På sidene til Landbruksdirektoratet finner du oversikt over landbrukstilskudd med mer. Kontakt gjerne kommunen med en epost til postmottak@fredrikstad.kommune.no før du søker eller dersom du har spørsmål til ordningene.

Publisert: 15. oktober 2024 | Oppdatert: 23. januar 2025 kl. 15:48

Fant du det du lette etter?

Henvendelser til denne løsningen blir ikke besvart. Benytt Henvendelser på Min side hvis du ønsker svar.

Takk for din tilbakemelding!

Ditt svar kan være med på å gjøre nettsiden bedre.