Flått i Fredrikstad og Hvaler
Fredrikstad og Hvaler er kystnære strøk der skogflått kan forkomme. Flåtten finnes gjerne i høyt gress, lyng, busker/kratt og skog.
Du bør bruke dekkende klær (langbukser, sko, sokker, langermet genser), og gå på stier i stedet for på steder med høyt gress, lyng og kratt. Sjekk deg for flått etter turen, den bør fjernes innen 24 timer. Trekk den rett ut med pinsett eller fingrene.
Flåttbitt er vanligvis helt ufarlig, men kan medføre risiko for sykdommer som borreliose eller skogflåttencefalitt (TBE).
Hva er flått?
Flått er et edderkoppdyr som lever av å suge blod fra pattedyr, fugler og smågnagere. Skogflåtten (Ixodes ricinus) den vanligste arten i Norden. Skogflåtten har fire utviklingsstadier; egg, larve, nymfe og voksen. Både larver, nymfer og voksne kan suge blod.
Hvor finnes flåtten?
I Norge finnes skogflåtten stort sett i kystnære strøk fra Oslofjorden opp til helgelandskysten. Det er mest flått på Sørlandet. Flåtten tåler ikke tørke særlig godt, og trives best på fuktige steder med høyt gress, busker/kratt, og i skog med god tilgang på store vertsdyr som rådyr, hjort og elg. Man kan også finne flått i hager.
Skogflåtten er som regel aktiv fra april til november, men dersom det er mer enn 5 °C kan den også være aktiv om vinteren. Når flåtten ikke er aktiv ligger den i ro på bakken.
Kan jeg bli syk av flåttbitt?
Et flåttbitt i seg selv er ikke farlig, men flåtten kan bære med seg bakterier og virus og kan dermed overføre sykdommer til mennesker og dyr. Selv i områder med mye flått er risikoen for å bli syk etter flåttbitt lav – omtrent 2 %.
Hva er forskjellen på borreliose og skogflåttencefalitt?
Borreliose, som skyldes Borrelia-bakterien, er den vanligste flåttbårne sykdommen. Bakterien oppholder seg i magen på flåtten og trenger tid på å bevege seg til spyttkjertlene, hvor den kan overføres til mennesker eller dyr. Dette tar omtrent 24 timer. Fjern derfor flåtten så raskt som mulig. 3-30 dager etter smitte med borreliabakterien kan man få utslett kalt erytema migrans i huden rundt flåttbittstedet. Utslettet sprer seg oftest ringformet utover huden. Etter noen uker vil enkelte få tegn på mer alvorlig infeksjon med nedsatt allmenntilstand, leddplager, muskelsmerter og større utslett. Mer alvorlige komplikasjoner som hjernehinnebetennelse, betennelser i hjerteposen eller ledd eller ensidig ansiktslammelse kan forekomme.
Skogflåttencefalitt (TBE) er en annen kjent flåttbåren sykdom. TBE er mye mer sjeldent enn borreliose og skyldes et virus. De fleste som smittes får ingen symptomer. Enkelte får influensalignende symptomer, og hos noen kommer et mer alvorlig sykdomsforløp (hjernebetennelse). TBE-viruset kan smitte kort tid etter et flåttbitt. Det finnes en vaksine mot TBE, men ikke mot Borrelia.
Hvem bør ta vaksine mot skogflåttencefalitt (TBE)?
TBE-vaksine kan vurderes for personer som ferdes mye i skog og mark og ofte blir bitt av flått langs kysten i Agderfylkene, Telemark, Vestfold og Buskerud. Risikoen for smitte er høyest i disse områdene, samt i tilgrensende geografiske områder. Vaksinen er aktuell for skogsarbeidere, orienteringsløpere og andre som oppholder seg mye i naturen. Ingen personer har blitt syke med TBE i andre fylker enn de nevnte, men TBE-viruset har blitt påvist i flått langs hele kysten opp til Nordland og det kan være en mulighet for å bli smittet ved flåttbitt også her. TBE-vaksine bør dessuten vurderes ved naturreiser (fottur/camping m.m.) til store deler av Europa. TBE-vaksinen kan gis til voksne og til barn over 1 år.
Vaksinasjonskontoret i Fredrikstad (tlf. 69306374) kan kontaktes ved spørsmål eller ønske om TBE-vaksine.
Når bør jeg oppsøke lege?
Oppsøk lege dersom du får et rødt utslett, Erytema migrans, som vokser utover bittstedet og får en diameter på mer enn 5 cm. Utslettet er det vanligste symptomet på borreliose, og kan oppstå 3–30 dager etter et flåttbitt. Erytema migrans skal alltid behandles med antibiotika.
Oppsøk også lege om du et par måneder etter flåttbitt får ansiktslammelse, utstrålende smerter i arm/bein/rygg, balanseproblemer og dårlig kontroll på vannlatingen, influensaliknende symptomer eller hovenhet og væskeansamling i kneledd eller andre store ledd.
- Unngå områder med høyt gress, lyng og kratt der det er mye flått.
- Dekk til bar hud hvis du går i områder med mye flått.
- Gå med lange bukser puttet ned i strømper/støvler.
- Bruk flått/myggmiddel.
- Gå gjerne med lyse klær. Det gjør det mye enklere å se flåtten.
Etter ferdsel i flått-områder bør man sjekke klær, hud og hår nøye. Det er viktig å sjekke hele kroppen. Husk at skogflåtten er veldig liten og kan være vanskelig å se.
Hvordan fjerne flåtten?
Det er best å bruke en pinsett/flåttfjerner. Ta tak i flåtten helt inne ved huden og dra den rett ut. Det gjør ikke noe dersom litt av flåtten sitter igjen ved bittstedet.
Publisert: 14. oktober 2024 | Oppdatert: 31. januar 2025 kl. 16:36