Fremmede plantearter
Fremmede arter er arter som er spredt ved hjelp av menneskelig aktivitet til områder der de ikke hører naturlig hjemme. De kan spre seg ved dumping av hageavfall, forflytting av jordmasser eller frøspredning fra områder de allerede har etablert seg.
Fremmede arter kan ha en skadelig effekt på naturen ved at de sprer seg raskt, fortrenger stedegne arter og endrer habitater og økosystemer. Flere av dem fører til erosjonsproblemer langs vassdrag, og noen av plantene gir allergiske reaksjoner.
Slike skadelige fremmede arter er uønsket i norsk natur. Introduksjon og spredning av fremmede arter er en av de viktigste årsakene til tap av biologisk mangfold. For en helhetlig oversikt over fremmede arter og risikovurdering, se fremmedartslista på:
Våre innsatsområder
Kommunens innsats mot fremmede arter er rettet mot områder med viktige naturtyper, områder i eller nær verneområder, områder med arter av nasjonal forvaltningsinteresse eller rødlistearter. I tillegg har vi fokus på spredningskorridorer som for eksempel vassdrag, som i seg selv kan være viktige naturtyper, men som også kan gjøre det enkelt for arter å spre seg langt.
Per dags dato er det kjempespringfrø, kjempebjørnekjeks og park-, hybrid- og kjempeslirekne vi bekjemper i utvalgte områder.
Vi prioriterer følgende forekomster nå:
Kjempespringfrø
- Gansrød (i samarbeid med Statsforvalteren)
- Veumbekken
Parkslirekne
- Nabbetorp – langs Glommastien
- Lislebyskogen – langs Glommastien
Kjempebjørnekjeks
- Enkeltforekomster langs vassdrag eller i tilknytning til viktig natur
Handlingsplan
Fredrikstad kommune har en egen handlingsplan mot fremmede arter, der du blant annet kan lese mer om utfordringene med fremmede arter og om våre innsatsområder. Handlingsplan mot fremmede arter i Fredrikstad 2022–2028 ble vedtatt av bystyret 05.05.2022.
Hvordan kan du hjelpe til?
Selv om Fredrikstad kommune har flere prosjekter i gang, har vi ikke mulighet til å håndtere alle forekomstene av de ulike uønskede plantene. Vi trenger derfor din hjelp.
Forhindre spredning av hageplanter
Hageavfall skal leveres på avfallsstasjoner. Hvis det inneholder fremmede skadelige arter, må det puttes i tette sekker og leveres til forbrenning som restavfall på avfallsmottak. Å legge hageavfall i naturen regnes som forsøpling og er forbudt etter forurensningsloven.
Kjempespringfrø, lupiner og kanadagullris er vanlig i mange hager. Disse bør fjernes som nevnt over. Har du planter som regnes som fremmede og skadelige i hagen, bør du bytte dem ut med stauder som ikke sprer seg.
Lær deg hvilke hageplanter som utgjør en trussel i naturen og ikke plant særlig aggressive og skadelige prydplanter i hagen din. Ikke ta med planter fra utlandet, det er i hovedsak forbudt. Du kan lese mer om regelverket på siden til mattilsynet.
Meld fra om fremmede plantearter
Fredrikstad kommune ønsker at du melder fra om fremmede plantearter. Vi har laget et enkelt meldingsskjema som du kan bruke for å rapportere om noen av de fremmede artene vi vet er utbredt i kommunen. Hvis du har funnet en annen art enn de du kan melde inn i skjemaet vårt, kan du registrere funnet på artsobservasjoner der alle arter kan registreres. Dette blir også brukt i kommunens arbeid.
Vi ønsker i hovedsak innspill om fremmede arter i naturen, langs veier og lignende. Fremmede arter inne i private hager er mindre aktuelt, med mindre det gjelder kjempebjørnekjeks.
Oversikten over fremmede arter er nyttig for å overvåke utbredelsen, unngå videre spredning ved eventuelle gravearbeider eller hvis bekjempelse av forekomsten er aktuelt.
Denne planten fortrenger all annen vegetasjon der den etablerer seg, og plantesaften er giftig. Hver plante kan produsere 50 000 frø, og den sprer seg raskt. Vi oppfordrer derfor til kamp mot denne planten! Dersom du ønsker å bekjempe denne er det viktig at du bruker hansker og er tildekket. Planter med blomster eller frø kan klippes av og legges i en tett plastsekk som lukkes på stedet og deretter leveres direkte til avfallsmottak for forbrenning. På denne siden kan du lese mer om kjempebjørnekjeks og hvordan du kan bekjempe den.
Kjempebjørnekjeks
Alle disse artene skygger ut andre planter og danner tette bestander som tar fullstendig overhånd der de etablerer seg. De spres svært raskt da en svært liten bit av planten er nok for at det skal vokse fram nye bestander. Plantene har dype røtter og dette gjør at planten er ekstra utfordrende å bekjempe. Har du parkslirekne i hagen, bør du snarest gjøre tiltak for å bli kvitt den. Utsetter du problemet, vil det bare vokse, og planten kan spre seg til nye områder. Det er svært viktig at hageavfall med kjempe-, hybrid- eller parkslirekne legges i tett plastsekk og leveres til godkjent avfallsmottak. På disse sidene finner du mer informasjon om artene og hvordan du kan bekjempe dem:
Kjempe-, hybrid- og parkslirekne
Kjempespringfrø er i rask spredning og skygger ut andre planter der den etablerer seg. Den trives særlig langs bekker og i andre fuktige områder. Plantene visner om høsten og dette kan føre til økt erosjon langs bekker. Ett eksemplar av planten kan produsere mange tusen frø som skytes flere meter bort fra planten ved berøring og den sprer seg derfor veldig raskt. Kjempespringfrø må bekjempes tidlig i, eller helst før, blomstringsperioden. Tiltakene må utføres så godt at ingen planter rekker å utvikle spiredyktige frø. Hvis tiltakene settes inn på planter som har blomstret en stund, må avklippet samles i tette sekker og leveres til forbrenning. På denne siden kan du lese mer om hvordan du bekjemper kjempespringfrø.
Kjempespringfrø
Publisert: 14. oktober 2024 | Oppdatert: 05. februar 2025 kl. 15:49