Måker og fjærkre

Måkebestanden blir mindre og mindre med årene, men er samtidig blitt et økende problem i tettbygde strøk og bymiljøer. Flere måkearter finnes på rødlista som truede arter. I byen kan også duer og andre fugler gjøre skade.

Beskytter ungene 

Når det blir for mye båttrafikk, i tillegg til økt trykk fra rovdyr og andre fuglearter, fører det til at måkene flytter innover land. Da hekker de gjerne på hustak, og kan holde et svare leven når de våkner rundt tre på natta. Når måka legger egg og får unger, vil den angripe mennesker som kommer nær ungene. Den vil nok ikke bruke nebb eller vinger når den angriper, da den er redd for å komme borti noe selv. Det som ofte skjer, er at den vil skremme deg vekk fra ungene, og at du får en klyse på klærne.

Etablerer seg nær matkilden

Tilgangen på mat er en annen viktig årsak til et økende måkeproblem. Det er fortsatt en del som mater måker og duer, og dette tiltrekker seg selvsagt raskt mange individer. I likhet med oss mennesker så vil det være naturlig å etablere seg så nær matkilden som mulig.

Det er viktig at alle sørger for tilstrekkelig og god nok avfallshåndtering, slik at man hindrer at måkene får tilgang til matavfall. Både private eiendommer, kommunale virksomheter og næringsdrivende må sørge for at de lagrer avfallet i lukkede beholdere. 

I tillegg til at folk generelt må bli flinkere til å kaste avfallet der det hører hjemme, så har serveringstedene et stort ansvar for å rydde utenfor sine virksomheter. Kommunen på sin side må sørge for å sette ut nok lukkede avfallsbeholdere på offentlige plasser og sørge for at disse tømmes regelmessig. Da kan vi unngå overfylte avfallsbeholdere hvor avfallet flyter over og blir lett tilgjengelig for måkene. Det er også viktig at alle bygningseiere sørger for å iverksette nødvendig forebyggende tiltak på sin eiendom. Manglende vedlikehold av bygninger bidrar til at flere måker etablerer seg på tak og fasader.

Forebyggende tiltak

Dette kan du passe på selv:
  • Ikke mat måkene!
  • Kast avfall med en gang og ikke la det hope seg opp. Søppelkasser med matrester må tømmes ofte!
  • Kast avfall i lukkede beholdere
  • Sørg for å ha tilstrekkelig og god nok avfallshåndtering sånn at avfallet ikke ligger åpent og gir måkene tilgang på mat
  • Gjør tiltak på tak og fasader som gjør det vanskelig for måkene å etablere seg. Du kan spenne opp vaier (spesielt på flate tak), montere måke-/duepigger, tette hull og sprekker i fasaden eller montere stålnetting på takutstikk
  • Det er tillatt å fjerne gamle reir på bygninger og i trær før hekketiden starter og måkene legger egg
  • Det finnes fugleskremsel (scarybird) og andre produkter som kan fungere i en begrenset periode. 
  • Det har vist seg at å legge ut lekeslanger av den typen man får kjøpt i leketøysbutikkene kan ha avskrekkende effekt på måker og duer

 Hva gjør kommunen?

Kommunen er i likhet alle andre ansvarlig for å foreta forbyggende tiltak og skadedyrbekjempelse i tråd med gjeldene regelverk på kommunens egne eiendommer. Det er derfor lite kommunen kan gjøre med det generelle  måkeproblemet folk opplever og plages med. Det er innbyggerne selv, virksomheter som produserer matavfall og byggeierne som kan bidra mest for holde bestanden nede. Kommunen vil i utgangspunktet sterkt anbefale at man ikke tar livet av måkene, selv om det skulle finnes enkelte grunner for skadefelling. Å hindre at de etablerer seg der de kan være til stor sjenanse, er det beste man kan gjøre. Både for å unngå konflikter og for å opprettholde en stor nok bestand av artene.

Mer om vern og felling

Naturmangfoldloven

Naturmangfoldloven og dyrevelferdsloven har bestemmelser som gir fuglene et vern i yngletiden. Forskrift om felling av viltarter som gjør skade gir i enkelte tilfeller anledning til uttak av bestemte individ. Naturmangfoldloven § 15 setter forbud mot å påføre unødig skade og lidelse på viltlevende dyr og deres reir, bo og hi. I tillegg til å beskytte voksne fugler og deres unger innebærer bestemmelsen at det er forbudt å skade eller ødelegge reir og egg.

Dyrevelferdsloven

Dyrevelferdsloven skal fremme god dyrevelferd og respekt for dyr. Av lovens § 3 fremgår at «dyr har egenverdi uavhengig av den nytteverdien de måtte ha for mennesker. Dyr skal behandles godt og beskyttes mot fare for unødige påkjenninger og belastninger».

Skadedyrforskriften 

I de tilfeller hvor måker defineres som skadedyr og arten ikke er vernet av annet lovverk så sier skadedyrforskriften at eier eller bruker av bygning, innretning selv kan utføre skadedyrbekjempelse på egen eiendom.

§ 2-1. Plikt til å iverksette forebyggende tiltak
Eier eller bruker av bygning, innretning mv., jf.§ 1-2, skal sørge for at det settes i verk nødvendige tiltak for å forebygge og eventuelt oppdage forekomst av skadedyr.

§ 2-2.Plikt til å iverksette utrydding
Eier eller bruker av bygning, innretning mv., jf. § 1-2, skal sørge for at det settes i verk nødvendige tiltak for å utrydde skadedyr når forekomst av skadedyr tilsier dette

Vil du starte med fjærkre?

 

 

Publisert: 14. oktober 2024 | Oppdatert: 31. januar 2025 kl. 16:30

Fant du det du lette etter?

Henvendelser til denne løsningen blir ikke besvart. Benytt Henvendelser på Min side hvis du ønsker svar.

Takk for din tilbakemelding!

Ditt svar kan være med på å gjøre nettsiden bedre.