Lokalsamfunnsmodellen

Fredrikstad kommune har i over 20 år hatt en lokalsamfunnsmodell. Modellen deler kommunen inn i 22 lokalsamfunn med lokalsamfunnsutvalg

Lokalsamfunnsmodellen

Lokalsamfunnsmodellen i Fredrikstad er en nærdemokratimodell, nært knyttet til kommuneorganisasjonen. Ordningen bidrar til god dialog mellom innbyggere, folkevalgte og administrasjon: Aktive og engasjerte lokalsamfunn er en viktig ressurs i framtidens Fredrikstad. Innbyggerne skal prege utviklingen. Kommunen ønsker å utvikle Fredrikstad i samarbeid med lokalsamfunn og gjennom lokalsamfunnsmodellen. Strategi for lokalsamfunnsmodellen (mangler) er et viktig virkemiddel for utvikling av modellen.

I Fredrikstad er det 22 lokalsamfunn med lokalsamfunnsutvalg, som i hovedsak er knyttet til barneskolekretsene. Utvalget ledes av et styre som velges på utvalgets årsmøte. Alle innbyggere i lokalsamfunnet kan velges som medlemmer til styret.

Lokalsamfunnsmodellen har siden oppstarten i 1999 vært en kommunal nærdemokratimodell, med formell tilknytning til kommunen. Et mål med modellen har vært at lokalsamfunnsutvalgene skal søke å fremme trivsel, gode levekår og bærekraftig samfunnsutvikling i lokalsamfunnene. Virkemidlene er å mobilisere til frivillighet, og skape flere møteplasser for folk som har lyst og evne til å utvikle lokalsamfunnet sitt. Lokalsamfunnsutvalgene er et bindeledd mellom kommunen og sivilsamfunnet, og bidrar til økt identitetsfølelse gjennom å gi nærmiljøene en stemme og medvirkning i kommunale prosesser og høringer.

Lokalsamfunnsutvalgene mottar årlig et økonomisk tilskudd fra kommunen. Tilskuddet fordeles videre til lokale frivillige initiativ, til lag og foreninger og tiltak i regi av lokalsamfunnsutvalget.

Forumsamling

Fredrikstad kommune arrangerer fire forumsamlinger i året. Forumsamlingene er et verksted for dialog og kompetansebygging og bidrar til økt dialog med lokalsamfunn, politikere og kommuneadministrasjonen. Lokalsamfunnsutvalg, kommunale virksomheter og folkevalgte inviteres til forumsamlinger. Lokalsamfunnsutvalgene bidrar med tema til forumsamlingene, og interne og eksterne fagpersoner inviteres til å delta med kunnskap og kompetansebygging.

Skolene som nærmiljøarena

Gjennom lokalsamfunnsmodellen samarbeider Fredrikstad kommune aktivt med flere samfunnsaktører om å etablere ulike møteplasser i lokalsamfunnene. Her er skolene viktige i utvikling av skolen som nærmiljøarena.

Ressursgruppe

I 2020 ble det etablert en ressursgruppe for medvirkning og samarbeid mellom kommunale virksomheter og lokalsamfunnsutvalgene. I ressursgruppa sitter representanter fra kommunens seksjoner og lokalsamfunnsutvalgene. Ressursgruppa skal legge til rette for samskaping og medvirkning i lokalsamfunnene.

Publisert: 11. desember 2024 | Oppdatert: 16. januar 2025 kl. 15:35

Fant du det du lette etter?

Henvendelser til denne løsningen blir ikke besvart. Benytt Henvendelser på Min side hvis du ønsker svar.

Takk for din tilbakemelding!

Ditt svar kan være med på å gjøre nettsiden bedre.