Kurs i norsk og samfunnskunnskap for voksne innvandrere
Norskopplæring
FRIS tilbyr norskopplæring med profesjonelle og høyt kvalifiserte lærere for alle, både for personer med lite eller ingen skolegang og for personer med noe eller mye skolegang fra hjemlandet.
Alle som skal begynne på norskkurs må få en inntaksvurdering først.
Til inntakssamtalen må du ta med deg I løpet inntakssamtalen må du gi opplysninger om: Vi på inntaksstasjonen vil snakke med deg om: Hvis du har rett og plikt til opplæring i norsk og samfunnskunnskap, vil vi søke om tildeling av timer og lage en individuell plan for deg. Hvis du ønsker å begynne på grunnskoleopplæring, må du levere inn en søknad til grunnskolen.
Hvordan foregår inntakssamtalen
For ytterligere informasjon knyttet til opplæring i norsk og samfunnskunnskap se
http://www.imdi.no/opplaring-og-utdanning/norskopplaring
Opplæringen følger Læreplan i norsk og samfunnskunnskap for voksne innvandrere. Norskopplæringen er organisert i 3 spor. Det er mulig å bytte spor underveis, hvis motivasjon og kvalifikasjoner skulle tilsi dette.
- På spor 1 går de som har liten eller ingen skolebakgrunn fra hjemlandet. Vi har en egen alfabetiseringsgruppe som jobber med grunnleggende lese- og skriveopplæring på norsk.
- På spor 2 går de som har grunnskoleutdanning eller tilsvarende. Målet for spor 2 er norskprøve på B1-B2 nivå.
- På spor 3 går de som har høyere utdanning. Målet spor 3 er norskprøve på B1-B2 nivå.
Norskprøven
Norskprøven består av en skriftlig og en muntlig prøve. Den skriftlige prøven består av delprøver i leseforståelse, lytteforståelse og skriftlig framstilling. De skriftlige norskprøvene er digitale, dvs. at de gjennomføres på pc. Prøvene er på tre nivåer – A1/A2, A2/B1 og B1/B2.
Mer informasjon finner du på www.kompetansenorge.no/
Personer som deltar på norskkurs på FRIS, vil bli meldt opp av oss. Alle andre må melde seg opp selv.
Fritak fra obligatorisk norskopplæring Er du innvandrer bosatt i Fredrikstad kommune og ønsker fritak fra obligatorisk norskopplæring, kan du søke om dette på Fredrikstad internasjonale skole. Du må ta med dokumentasjon på tilfredsstillende norskferdigheter. Dokumentasjon kan for eksempel være bestått Norskprøve på A2-, B1- eller B2-nivå, eller eksamen i norsk fra grunnskole eller videregående skole. Du vil få skriftlig beskjed om vedtaket innen kort tid
Ta kontakt dersom du har spørsmål.
Samfunnskunnskap
50 timer samfunnskunnskap på et språk du forstår.
Opplæringen skal beskrive og forklare viktige trekk i det norske samfunnet. Den informerer om deltakernes plikter, rettigheter og muligheter og formidler kjennskap til sentrale verdier i samfunnet vårt.
Undervisningen i samfunnskunnskap er delt inn i 7 emner:
- Ny innvandrer i Norge
- Historie, geografi og levesett
- Barn og familie
- Helse
- Utdanning og kompetanse
- Arbeidsliv
- Demokrati og velferdssamfunn
Fredrikstad internasjonale skole gjennomfører i uke 8 og 40 de obligatoriske 50 timene i samfunnskunnskap. Kursene foregår på flere ulike språk.
Dersom du er deltaker ved skolen, vil du få beskjed av læreren din om kurs. Hvis du har sluttet på skolen, må du ta kontakt med oss for å melde deg på kurs.
Kursene vil gå på dagtid fra mandag til torsdag, mellom klokka 09.00 og 15.00.
Noen kurs blir gjennomført i Sarpsborg. Dette vil du få beskjed om av læreren din eller ved henvendelse til skolen.
Vi har også samfunnskunnskapskurs på norsk hver onsdag fra 16.00 til 19.15, fire timer hver gang. Gi beskjed om du ønsker å følge dette kurset.
Husk – man får tilbud om kurs i samfunnskunnskap bare to ganger i året, en uke i februar (uke 8) og en uke i oktober (uke 40).
Alle som har fått opphold i Norge etter 01.09.2013 må gjennomføre samfunnskunnskapsprøven. Ta kontakt med inntakskontoret når du er ferdig med 50 timer.
Publisert: 14. november 2024 | Oppdatert: 23. januar 2025 kl. 12:33