Informasjon om byfergene
Fredrikstad kommune ved parkering og transport eier og drifter byfergene. Det er gratis å benytte fergene. Sykkel på ferge er også gratis. Det er tillatt å ha med hund på ferga.
Fergerutene
Elvecruise med byferga
Mange av våre passasjerer ønsker å ta et «minicruise», for eksempel fra Gamlebyen til Ålekilene med retur til Gamlebyen, eller fra sentrum til Gamlebyen og deretter til Gressvik. Det er helt ok, men alle passasjerer skal ut av ferga og stille seg i køen på nytt på hver endestasjon (Gamlebyen og Ålekilene). Spesielt på sommeren og helgedager må man påregne å få et stopp i cruiset og vente til neste ferge fordi den ferga man var med blir fylt opp av allerede ventende passasjerer.
Fergene tar inntil 50 passasjerer.
Privat leie av ferge
Det er mulig å leie ferge med kaptein utenom ordinær rutetrafikk, for eksempel i forbindelse med konferanser. Prisen er kr. 2 100 per time (inkludert merverdiavgift).
Ta kontakt med parkering og transport
Skoler og barnehager
Skal en skoleklasse eller barnehage på tur kan det være lurt å ta kontakt på forhånd med parkering og transport
Stopper ikke ferga?
Det betyr at det er fullt på ferga og at vi ikke kan ta med flere passasjerer. Da vil ferga passere fergeleiet uten å kjøre innom.
Kontakt
- Telefon: 69 30 60 00
- Byferga-facebook
Fergene
Gamlebyen-Ålekilene:
- Go'vakker Maren, tlf. 474 50 141
- Go'vakker Grethe, tlf. 404 33 970
- Go'vakker Marcia, tlf. 404 38 568
- Go'vakker Asta, tlf. 458 76 476
Cicignon-Gamlebyen (Gamlebyferga):
- Go'vakker Karen, tlf. 467 07 361
- Reserve: Go'vakker Thora, tlf. 479 79 865
Sellebakk-Lisleby:
- Go'vakker Elen, tlf. 488 62 893
- Reserve: Go'vakker Randi, tlf. 906 47 195
Reserveferger/innsatsferger:
- Go'vakker Vivi II, tlf. 479 79 863
- Go’vakker Sissi, (kun VHF eller skipper – kontakt Go’vakker Karen)
Historien bak Go'vakker-navnene
Byfergene i Fredrikstad har tradisjon for å kalles opp etter kvinner som har hatt stor betydning for Fredrikstad, og har alle navn som starter med «Go’vakker». Slik hedrer vi kvinner som har gjort en innsats for eller i Fredrikstad gjennom sitt liv og virke. Her kan du lese litt mer om historien bak hvert fergenavn.
Søster Marcias (1911–1987) opprinnelige navn var Marcia Lutjann. Hun var søster ved St. Joseph hospital og jobbet som jordmor og etter hvert leder ved barselavdelingen på hospitalet i nærmere 40 år. Nonne og jordmor Søster Marcia var kjent for å spre varme og glede rundt seg, og sørget for at mor og barn hadde det fint på fødestuen. Da Søster Marcia gikk bort 17. oktober 1987, ble det skrevet i Fredriksstad Blad at «hun var fødselshjelper for hele Fredrikstad». «Go’vakker Marcia – Søster Marcia» ble døpt 27. august 2023 ved Værste fergeleie, og gudmor var Malin Krå Simonsen (leder for oppvekstutvalget, Ap)
Go'vakker Marcia - Søster Marcia
Grethe Sørensen (1915–1999) var født og vokste opp på Isegran som datter av Mineforsvarets fastboende Løytnant Karl N. Sørensen og kone. Grethe ble fra tidlig alder kjent som eventyrlysten og initiativrik. I 1932 flyttet familien til Bydalen og hun engasjerte seg innen en rekke ulike idretter som tennis, ski, roing, danseakrobatikk og friidrett. Spesielt kjent ble hun gjennom kappgang, noe som faktisk den gang ble ansett som mindre «kvinnelig». Hun ble en foregangskvinne innenfor likestilling mellom kvinner og menn i idrett både lokalt og på nasjonalt nivå. I 1939 representerte hun Fredrikstad idrettsforening (FIF) i NM, og ble den første kvinnelige norgesmester på 5000 meter. Hun var den første kvinnen i FIF som fikk foreningens fortjenestemedalje. Engasjementet og Idrettsinteressen beholdt hun gjennom hele livet, både som gymnastikklærer ved «Den Gule Anstalt» og spesielt ved å følge alt av skirenn og friidrett. Eventyrlysten beholdt hun ved at hun og hennes familie så ofte de kunne reiste Europa rundt for kulturopplevelser, lenge før charterferier var vanlig. «Go’vakker Grethe – Grethe Sørensen» ble døpt 3. februar 2023 ved Cicignon fergeleie, og gudmor var Helene Saloua Apenes Matri (leder av helse- og velferdsutvalget, Ap)
Go'vakker Grethe - Grethe Sørensen
Karen Bjølstad (1839–1931) ble født i Fredrikstad og var tante til den verdenskjente kunstneren Edvard Munch. Karen tok over oppdragerrollen for tantebarna da søsteren Laura Cathrine døde. Tante Karen så tidlig Munchs talent og bidro sterkt til at han ble maler. Hun sto også mye modell for nevøen, og faktisk satt Karen modell som den «våkende kvinnen» i Det syke barn fra 1886; maleriet som ble selve vendepunktet i Munchs kunst og kunstnerkarriere. Karen Bjølstad var også en av de første som dro nytte av elektrisitet, for Edvard kjøpte både strykejern og kokeplate til sin tante. Karen Bjølstad var selv en dyktig tegner og lagde bilder for salg. «Go’vakker Karen – Karen Bjølstad» ble døpt 23. april 2021 ved Cicignon fergeleie, og gudmor var Siri Martinsen (varaordfører, Ap)
Go'vakker Karen - Karen Bjølstad
Elen Marie Gullichsen f. Rosenlund (1819–1899) i Fredrikstad var klubbvertinne og en av Norges første kokebokforfattere. I 1871 ble hun ansatt som som klubbvertinne i Vennehaabet i Kasernegaten 46. Klubbens direksjon valgte henne med fire av fem stemmer. Dette var en eksklusiv klubb for de kondisjonerte herrer i byen. Klubben hadde faste klubbkvelder onsdag og lørdag, og såkalte assembléer hver søndag. Etter et år som klubbvertinne, utga hun førsteutgaven av Husholdningsbog til sikker Veiledning i Kogekunsten for Husmødre og Husholdersker. «Go’vakker Elen» var Fredrikstads første elferge og ble døpt 4. september 2019, og gudmor var Kari Agerup (varaordfører, Ap). Navnet fikk fergen etter en offentlig navnekonkurranse.
Go'vakker Elen - Elen Marie Gullichsen
Asta Abrahamsen (1922–2015) ble født på Kråkerøy og var major i Frelsesarméen. Hun viet hele sitt voksne liv til å bidra til å redde og hjelpe mennesker i den absolutt ytterste nød. Asta sluttet seg til Frelsesarméen i 1938, gikk Krigsskolen ett år, før hun tjenestegjorde i forskjellige korps i Norge. Hun tilbragte etterhvert åtte år på «strøket» Nyhavn i København, der hun særlig jobbet blant prostituerte. Abrahamsen tilbragte fire år som sykepleier i England, før hun vendte tilbake til Norge og Fredrikstad og fortsatte innsatsen for Frelsesarmeen så lenge helsen tillot det. Asta døde kort tid før dåpen, og visste at fergen skulle bli oppkalt etter henne, noe hun satte stor pris på. «Go’vakker Asta – Asta Abrahamsen» ble døpt 12. januar 2016, og gudmor var Aud Isegran fra Frelsesarmeen.
Go'vakker Asta - Asta Abrahamsen
Thora Hansen (1861– ?) og ble i 1906 den første kvinnelige formannskapsrepresentanten i Fredrikstad, og den andre nasjonalt. Hun var kjent som en meget dyktig politiker, og var engasjert i en lang rekke verv i byen. Thora Hansen ble født i Kristiansand og giftet seg med Ludvik G. Hansen og bosatte seg i Gamlebyen i Fredrikstad. Thora var medlem av Venstre og representerte dem i bystyret i Fredrikstad fra 1905 til 1913. Hun satt i Formannskapet fra 1906 til og med 1913, og var også vara i Bystyret i to perioder. Hun var medlem av Sykehuskommisjonen, Fattigstyret og Det stedlige fabrikktilsynet. Hun var også varamedlem for Legatet for Fredrikstad bys vel. Hansen var også opptatt av kvinnesak og var med på å opprette Fredrikstad Frisindede Kvindesaksforening i 1903. Her ble hun foreningens første formann. I tillegg var Thora Hansen medlem av Fredrikstad sanitetsforening og gjennom medlemskapet i disse to foreningene var hun også medlem av Fredrikstad og Omegn Kvinderåd. «Go’vakker Thora» ble døpt 15. mai 2015, og gudmor var Kari Agerup (varaordfører, Ap).
Go'vakker Thora - Thora Hansen
Denne ferga er oppkalt etter de tre første motorfergene som ble produsert på Fredrikstad mekaniske verksted (FMV) og satt i drift i Fredrikstad. Navnet er opprinnelig hentet fra et skuespill, skrevet av Oskar Braaten i 1927. «Maren»-fergene gikk i rute på Glomma, og de tre fergene ble tatt i bruk på begynnelsen av 1930-tallet. Samtlige ble på folkemunne kalt «Go'vakker Maren». Dette er den eneste av Go’vakker-fergene som ikke er oppkalt etter en kvinne, men hedrer de første motorfergene. «Go’vakker Maren» ble døpt 1. juli 2014, og gudmor var Camilla Eidsvold (leder av kulturutvalget, SV)
Go'vakker Maren
Eva Margrethe Haug, kjent som Vivi Haug (1936–2014), var en folkekjær norsk skuespiller fra Fredrikstad. Hun var særlig kjent som revyskuespiller, både på lokale og nasjonale scener. Hun deltok også i flere film- og tv-prosjekter, og i 2006 medvirket hun i filmen Lange flate ballær, som ble hennes første spillefilm. Hennes første rolle i Fredrikstad var i "Født i går" i 1962 for Studiescenen i Bibliotekets Aula. I 1989 mottok hun Kong Frederiks hederspris for sitt virke. «Go’vakker Vivi II» ble døpt 7. juli 2002, innviet av fergeentusiast Thomas Lindberg sammen med leder av teknisk utvalg, Terje Moland Pedersen (Ap).
Go'vakker Vivi ll - Vivi Haug
Randi Bang Gullord (1923–2007) ble født i Oslo, men flyttet med foreldrene til Fredrikstad i 1927. For veldig mange Fredrikstad-innbyggere var Randi en institusjon, et begrep. I 45 år drev hun sitt eget danseinstitutt, «Randi Bangs danseinstitutt», og flere tusen jenter og gutter fikk her sin obligatoriske innføring i dannelse. Randi Bang startet sin danseutdannelse i 1945. 24 år gammel avla hun instruktøreksamen ved Norges Danselærer-Forbund, et forbund hun senere ble æresmedlem i, og den første kvinnelige president for. I 1948 deltok hun på den første verdenskongressen for danseinstruktører i England. Samme år overtok hun danseinstituttet til Helen Thiis i Fredrikstad og Sarpsborg. I 1983 fikk Randi Bang Gullord Fredrikstads bys æresstipend. Tre år senere mottok hun Kongens fortjenestemedalje, og i 1995 fikk hun Kong Frederiks hederspris. «Go’vakker Randi» ble satt i drift i 1981.
Go'vakkre Randi - Randi Bang Gullord
Sissi Apenes (1893–1984) ble født i Kristiania og ble tidlig opptatt av dans, sang og musikk. Apenes har hatt særlig betydning for Fredrikstads kulturliv gjennom sitt engasjement og virke for teater- og revykunsten. Apenes var scenekunstutdannet og ble instruktør og koreograf etter hun flyttet til Fredrikstad i 1917, og var gjennom et langt liv brennende opptatt av å få engasjert både artister og publikum i et levende kultur- og sceneliv i byen. Særlig er Sissi Apenes kjent for byoperetten «Det hendte i den gamle by», som hun skrev sammen med Christian B. Apenes og Erik Madsen. Stykket ble skrevet og framført første gang i 1932, egentlig til en liten én-kvelds forestilling på Phønix i Fredrikstad. Siden den gang har byoperetten blitt satt opp flere ganger og blitt sett av tusenvis om ikke ti-tusenvis av mennesker. «Go’vakker Sissi» ble satt i drift i 1978.
Go'vakker Sissi - Sissi Apenes
Publisert: 19. desember 2024 | Oppdatert: 27. januar 2025 kl. 18:33