Veivedlikehold
Kommunen har ansvar for drift og vedlikehold av de kommunale veiene. Vi vedlikeholder ca. 460 km kommunal kjørevei og ca. 115 km gang- og sykkelveier.
Renhold i sentrumsgatene
Dette gjør vi med renhold av sentrumsgatene:
- Folk fra FASVO håndplukker papir, sneiper og annet avfall hverdager mellom klokka 07 og 15 hele året.
- Vi tømmer søppeldunkene i sentrum hverdag fra 1. april til 31. august. Fra 1. september til 30. mars tømmer vi dunkene tre ganger i uka.
- Huseier har ansvar for renhold av offentlig areal rundt egen eiendom (politivedtektene).
Feiing av gatene
Dette er rutinene våre for feiing av gatene:
- Elvepromenaden og gågata feies med maskin søndager fra klokka 04-08 i perioden 1. april til 15. oktober.
- Sentrumskjernen feies med maskin to ganger i uka fra klokka 03-07 i perioden 1. april til 18. mai. Deretter feier vi andre arealer i sentrum.
- I perioden april–juni feier vi kommunale samleveier, gang- og sykkelveier og de bratteste bakkene.
- Boligområder blir feiet etter 17. mai.
Rehabilitering av veiene
Hvert år blir det vedtatt hvilke kommunale veier som skal rehabiliteres. Vi går over bæreevne, drenering, sluk og grøfter, og veien får et helt nytt asfaltlag.
Sluk
Slukene drenerer veier og grøfter for overvann. De er også med på å redusere antall skader knyttet til overvannsproblematikk. Vi har ca. 6000 sluk i Fredrikstad.
Vi foretar systematisk tømming og kontroll av slukene etter oppsatt plan, og ved akutte behov.
Statens vegvesen vedlikeholder sluk langs riksveier og Østfold fylkeskommune langs fylkesveier. Det gjelder også gang- og sykkelveier, busslommer og leskur langs disse veiene.
Kantklipping
Det er både kommunen og du som huseier som har ansvar for å rydde vegetasjon langs veiene og sørge for at det er trygt og sikkert og ferdes som myk trafikant i byen vår.
Kommunen har ansvar for vegetasjon som vokser på offentlig eller kommunal eiendom.
Disse tiltakene utføres før skolestart i august og ellers i sommerhalvåret:
- kantklipping langs vei
- rydde vegetasjon ved veikryss og krysningspunkt for myke trafikanter
- fjerne vegetasjon som hindrer sikten for mye trafikanter.
Vegetasjon skal ikke være i veien for sikt. Om du eier eller disponerer en eiendom med avkjørsel til vei eller gang- og sykkelvei har du ansvar for å sørge for fri sikt ved din avkjørsel og mot veikryss. Husk at alle skal kunne se et barn på trehjulssykkel fra alle retninger. Trær må ikke skjule trafikkskilt, veinavnskilt eller signalanlegg.
Hvor mye snø vil det komme før vi brøyter?
Brøyting starter ved følgende snødybder:
- Samleveier, inkludert buss- og industriveier: 3-6 cm
- Gang- og sykkelveier: 3-6 cm
- Sentrumsgater inkl. fortau, torg og p-plasser: 3-6 cm
- Adkomstveier/boligveier: 6-9 cm
Brøytekanter mot private veier og innkjøringer må driftes av den enkelte eier eller veilag. Politivedtektene for Fredrikstad kommune sier at huseiere i tettbebygd strøk har ansvar for brøyting og strøing på fortau utenfor eget hus.
Strøing, salting og sandkasser
Kommunen er delt inn i roder med bestemte enheter ved strøing og salting av veier og gater. Salting utføres på samleveier, enkelte vanskelige bakker og sentrale bygater. Det er satt ut ca. 600 strøsandkasser, disse fylles 2-3 ganger pr. sesong og det benyttes saltblandet sand.
Vi prioriterer å strø eller salte samleveier inkludert bussruter, industriveier, spesielt utsatte bratte bakker og inn mot veikryss og gang- og sykkelveier først. Deretter andre kommunale veier. Private veier strøs ikke av kommunen.
Du må søke skriftlig hvis du ønsker utplassering av nye sandkasser ved kommunale veier. Kartutsnitt eller skisse skal følge søknaden. Sandkasser settes eventuelt ut i bakker med stigning 1:6 eller brattere. Vi innvilger ikke strøsandkasse i private veier. Der er det eieren av veien sitt ansvar å strø.
NB! På grunn av innkjøpsstopp innvilges ikke nye søknader i vintersesongen 2024/2025.
Publisert: 26. september 2024 | Oppdatert: 05. februar 2025 kl. 10:49